Kultúra

Hiánypótló mű a tábori postáról - nem csak gyűjtőknek

Hiánypótló mű a tábori postáról - nem csak gyűjtőknek

2014. május 22., csütörtök
Hiánypótló mű a tábori postáról - nem csak gyűjtőknek
Nyirfakereg_levelezolap_1944

A filatéliai előadássorozat keretében Dán János: A Magyar Királyi Tábori Posta a II. világháborúban című könyvének szerzői bemutatójára kerül sor május 24-én, szombaton délután 2 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ emeleti előadótermében.

Dán János

könyve történészi és filatéliai szemszögből is egyedi, ugyanis ez idáig ilyen összefoglaló munka nem jelent meg a Magyar Királyi Tábori Posta II. világháború alatti működéséről. A kötet elkészültét több éves gyűjtői, levéltári, múzeumi és könyvészeti kutatómunka előzte meg és több mint ezerhatszáz eddig publikálatlan küldemény- és bélyegzőkép, fénykép, táblázat és ábra szemlélteti a tábori posta működését. A kiadvány különlegességét erősíti, hogy a könyv fekete-fehér képei a mellékelt DVD-n színesben, nagy felbontásban is megtekinthetőek. A szerző bemutatja a tábori posta küldemények rendszerezését, a munkaszolgálatosok és hadifoglyok levelezését, a tábori postahivatali bélyegzők rendjét és számos eddig fel nem dolgozott témát is. A könyv nem csak a tábori postával kapcsolatos tudnivalókat mutatja be, hanem igyekszik a szükséges történelmi hátteret szemléltetni, hogy jobban el tudja az olvasó helyezni az egyes küldeményeket a háború vagy a hadifogság időszakában. A kötet segíthet a magántulajdonban lévő küldemények beazonosításában, abban, hogy a feladó melyik alakulat katonájaként adhatta fel a tábori postai küldeményt, az adott időszakban merre állomásozhatott, illetve melyik szovjet hadifogoly táborból adhatott magáról életjelet. A könyv ugyanakkor katalógusként is használható a benne található nagy mennyiségű küldeménykép és a küldemények katalógus árait bemutató táblázatok segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.