Kultúra

Nyilvános a szegedi Háry János szereposztása

Nyilvános a szegedi Háry János szereposztása

2014. április 22., kedd
Nyilvános a szegedi Háry János szereposztása
szabadteri_maricagrofno

Bodrogi Gyula, Király Levente, Szabó Győző és Gálvölgyi János is szerepet kapott a Szegedi Szabadtéri Játékok idei operaprodukciójában. A címszerepet Homonnay Zsolt alakítja.

Kodály Zoltán

Háry Jánosa izgalmas, a műfaj hagyományait tiszteletben tartó, egyben újra is értelmező koncepcióban kerül színre augusztusban. Az abszurd humortól sem mentes darabot

Béres Attila

rendezi. Kodály Zoltán Háry János című daljátékát, a magyar operairodalom egyik legfontosabb, világhírű darabját láthatja augusztus 1-jén és 2-án a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége. A nagyotmondó obsitos történetéből született, a magyar népdalra építő operát már 1938-ban bemutatták a Szegedi Szabadtérin. Emblematikusnak számít a fesztiválon a darab, melyet utoljára tizenhat évvel ezelőtt tűztek műsorra. A 2014-es Háryt a Szabadtérin nem ismeretlen rendező, Béres Attila állítja színre. A fiatal magyar rendezőgeneráció kiemelkedő tagja pár éve operett-bemutatóval debütált a Dóm téren, majd a musical műfajában is hatalmas sikert aratott. A korábbi évekhez hasonlóan ismét hazánk legnépszerűbb előadóit sikerült megnyerni az opera szerepeire. Homonnay Zsolt bújik a címszereplő, a nagyotmondó obsitos szerepébe. Az öreg Háryt a Nemzet Színésze, a szegedi színházi élet kiemelkedő és igen kedvelt alakja, Király Levente alakítja, aki legutóbb 2007-ben lépett színpadra a Dóm téri csillagtető alatt.

Bordás Barbara

, a tavalyi operett-produkció primadonnája játssza Örzsét, Háry mátkáját.

beresattila_domter

Újra láthatja a Szabadtéri közönsége

Bodrogi Gyulát

: a Nemzet Színésze Ferenc császár szerepében lép színpadra. Feleségét

Sáfár Mónika

alakítja majd.

Gálvölgyi János

is visszatér Szegedre, ő Ebelasztin báró szerepét ölti magára. Soha nem szerepelt még a Dóm téri színpadon

Szabó Győző

, aki most Burkus silbak szerepében mutatkozik be. Mária Lujzát

Bucsi Annamária

játssza majd, a császári kocsis szerepében

Bede Fazekas Csabát

, Krucifix generális szerepében pedig

Vasvári Csabát

láthatjuk. Az előadás díszletét

Cziegler Balázs

, a jelmezeket

Tihanyi Ildi

tervezi. A karmester és zenei vezető

Silló István

lesz. A koreográfiát

Juronics Tamás

álmodja meg; együttese, a Szegedi Kortárs Balett is közreműködik a produkcióban. Ezen kívül a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szeged Táncegyüttes gyermekcsoportja, a Szegedi Nemzeti Színház ének- és tánckara is fellép az előadásban. A Szabadtéri közönsége már megszokhatta, hogy a fesztivál produkcióival a progresszivitásra törekszik, az alkotók a klasszikus értékek korszerű színpadi megjelenítését és a nemzeti hagyomány újraértelmezését tartják fontosnak a darabok színpadra állításakor. A Háry János is e koncepció mentén kerül színre. A produkció kiemeli majd a darab abszurdba hajló humorát. Az opera főhőse, Háry János, a kiszolgált katona végighazudja magát a történelmen, soha nem létezett hőstettek sorozatában keres vigaszt egy kis nép, egy győzelmekkel ritkán megáldott történelem évszázados sérelmeire. Kodály műve vicces, ironikus, mesés, de képes megragadni valami fontosat a nemzeti karakterből, a saját történelmünkhöz, múltunkhoz való viszonyunkból. Kodály úgy ötvözi benne az autentikus magyar népdal dallamvilágát egy sajátosan groteszk történelemszemlélettel, hogy a napjainkban is erősen továbbélő, 19. századi nemzeti romantikát egyszerre láttatja ironikusan és emeli egy magasabb, költői szintre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.