Kultúra

Életmentő bombák a REÖK-ben

Életmentő bombák a REÖK-ben

2013. december 3., kedd
Életmentő bombák a REÖK-ben
SZS20131203_asztalos_zsolt_003

Kuriózumnak számít Asztalos Zsolt kiállítása a REÖK-ben: ilyen jellegű tárlat még nem szerepelt a kiállítóház kínálatában. A „Kilőtték, de nem robbant fel” című anyag nemrég a rangos Velencei Biennálén szerepelt. Hazánkban csak Szegeden látható.

Földben rejtőző, fel nem robbant bombákat tesz képzőművészeti témává

Asztalos Zsolt

kiállítása, mely jövő hétvégén nyílik a REÖK-ben. A sajtó képviselői a művész vezetésével ma ízelítőt kaptak a különleges képzőművészeti élményből. Herczeg Tamás igazgató korábban elmondta: büszke arra, hogy Magyarországon kizárólag a szegedi kiállítóházban látható az 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé magyar anyaga. A szegedi kiállítás megvalósulásában fontos szerepe volt Gulyás Gábornak, aki a rangos velencei seregszemle nemzeti biztosa és a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi pozicionálásával és a Budapest Biennálé koncepciójának kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. Az izgalmas, kortárs koncepció újdonság a REÖK képzőművészeti palettáján, hiszen videó- és térinstallációs anyagot még nem láthatott a közönség a palotában. Sőt, Szegeden is ritkaságnak számít az ilyen jellegű tárlat. Asztalos Zsolt első és második világháborús bombákról, gránátokról és más robbanószerkezetekről készített állóképszerű videókat, melyekhez különböző hangokat kapcsolt. A hanghatások viszont eltérnek a háborús szituációktól: harang, mosogatás, zuhanyozás zaját hallhatjuk fülhallgatókon keresztül. Annak ellenére, hogy a művész háborús eszközökkel illusztrál, a kiállítás nem a háborúkról szól, sokkal inkább arról a kegyelmi pillanatról, amelyben egy gyilkos fegyver nem tölti be elrendelt funkcióját, elmarad a pusztítás, megkímélve az emberéletek. Ugyanakkor rávilágíthat arra a fenyegetettségre, hogy a bomba bármikor felrobbanhat. A kiállítást kiegészíti egy videó is, amely azokat a helyeket mutatja be, ahol hazánkban fel nem robbant bombákat találtak. A tárlat, melyet többek közt a francia, ausztrál és angol kritika is lelkesen fogadott, december 15-től február 9-ig látogatható a REÖK-ben. A megnyitón Szőcs Géza, az általános kulturális ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott mond beszédet. A kiállítóház hosszabb távú tervei közt szerepel, hogy minden alkalommal bemutatja a velencei biennálé magyar pavilonjának anyagát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.