Kultúra

Weöres-versek elevenednek meg a Reök-palotában + FOTÓK

Weöres-versek elevenednek meg a Reök-palotában + FOTÓK

2013. október 5., szombat
Weöres-versek elevenednek meg a Reök-palotában + FOTÓK
weores_sandor_emlekezete_kiallitas04_gs

Kiállítással kapcsolódott a Weöres Sándor emlékévhez a Reök-palota is: szegedi képzőművészek a költő verseinek ihletéséből készített alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők október 19-ig.

A huszadik század egyik legjelentősebb költőjének centenáriumát ünnepeljük idén, 2013. júniusától november végéig országszerte tárlatok, rendezvények és felolvasóestek zajlottak le a

Weöres Sándor

emlékév jegyében. A poéta munkásságára és szellemi hagyatékára sajátos módon emlékeztek meg a Reök-palotában, a 18. Őszi Kulturális Fesztivál egyik programjaként: szegedi képzőművészek egy-egy vers kapcsán feltörő érzéseiket örökítették meg a publikum számára vizuálisan "fogyasztható" formában. A rendkívül erős, magával ragadó képeket használó költő sorait geometriai formák, halványuló ecsetvonások és színes, álomszerű gondolatfolyam foglalja össze.

Pál József

rektorhelyettes ezúttal irodalomtörténészi gúnyáját felöltve nyitotta meg a tárlatot, hangsúlyozva: nem akármilyen irodalmi életmű állt a művészek rendelkezésére. "Költészete emberformáló, lélekformáló, időtállóan nyújt egy rendkívüli művészeti értéket. Fiatalkoromban nem is lehetett volna szerelmet vallani Weöres Sándor-vers nélkül" - vallotta be megnyitóján a rektorhelyettes. A sorokat összekötő, sodró ritmikusságot a képzőművészek geometriai formák sokaságává alakították, megfogva a versekben rejlő, rendkívül gazdag képi világot. "A képzőművészek más és más módon ragadják ki ezeket a sorokból összefonódó képeket, Weöres versei fantasztikus példáit adják a vizualitásnak" - tette hozzá. A Rózsa, rózsa, rengeteg lángoló égboltja vagy a Vezeklés kettős-ívű gyönge szárnya is láthatóvá válik a vászon fehér abroszába kapaszkodva.

Pataki Ferenc, Sejben Lajos, Ale Ildikó, Darázs József, Henn László András

és

Balogh Sándor

alkotásait október 19-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Reök-ben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.