Kultúra

Ismét Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált rendeznek Szegeden és Szabadkán

Ismét Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált rendeznek Szegeden és Szabadkán

2013. október 15., kedd
Ismét Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált rendeznek Szegeden és Szabadkán
ksinbusz_18_il

Újra gazdag irodalmi, zenei programokat kínál a Szegeden, Szabadkán és a két város között a vonaton a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál, amely csütörtökön kezdődik a csongrádi megyeszékhelyen - tájékoztatta Petró Annamária, az immár hatodik alkalommal megszervezett rendezvény sajtóreferense az MTI-t.

Szeged és Szabadka, a két testvérváros között több mint fél évszázadig közlekedett a határ menti térség méltán híres vasúti járműve, a sínbusz. Az Ezüstnyíl becenevet kapott vonattípus akkor még vöröses-bordó festésű első darabjait ugyanis az 1936-os berlini olimpiára készítették, majd háborús jóvátételként érkezett az akkori Jugoszláviába. A kultikus járművet mára ugyan korszerűbb szerelvények váltották, a sínbusz ihlette fesztivál azonban tovább él. A csütörtökön kezdődő rendezvényen a régióban élő költők, írók, zenészek a járművön, valamint a két város különböző helyszínein irodalmi, zenei, színházi programokkal, beszélgetésekkel várják a "kultúrcsempészeket". A fesztiválra nem csak a két városból várják az érdeklődőket, ahogy a fellépők között is akad távolabbról érkező vendég. Csütörtökön a program filmvetítéssel indul a szegedi Grand Caféban, majd kerekasztal-beszélgetést rendeznek a fesztiválkultúra magyarországi és szerbiai lehetőségeiről. Pénteken délelőtt a szegedi vasútállomás szomszédságába, az alsóvárosi Tóth Vendéglőbe a Cabaret Medrano koncertjére várják a vendégeket, a számok között pedig magyar és szerb szerzők olvassák föl verseiket, novelláikat és

Szokola Mária

is bemutatja hulladékból készített dekorációit. Az vonat röviddel dél előtt indul el Szabadkára, a szerelvényen a Cabaret Medrano zenecirkusza szórakoztatja az utasokat és folytatódik a felolvasások sora. Az észak-bácskai városban a Lifka Art moziban

Karin Pelte

német rendező Az egyetlen terület című dokumentumfilmjét láthatják majd az egybegyűltek, ezt követően pedig a

Kosztolányi Dezső

Színház társulata

Tolnai Ottó, Ladik Katalin

és

Domonkos István

műveiből készült Alice in Wonderband: Ladik, Domonkos, Tolnai című produkcióját adja elő. A pénteki programok sorát a Visszajáró és Sőrés Zsolt nevű formáció koncertje zárja. Szombaton a szabadkai vasútállomás restijében gyűlnek össze a kultúrcsempészek. A zenéről DJ Suhov gondoskodik, látható lesz a Kosztolányi Dezső Színház performansza és nem maradnak el a felolvasások sem. A kora délután Szegedre induló vonaton a Bakos Árpád Trió játszik, elhangzanak versek, novellák és ismét bemutatkoznak a Kosztolányi Dezső Színház művészei. A fesztivál szombaton este a szegedi Grand Caféban a Pionir 10 koncertjével fejeződik be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.