Kultúra

Vinka és az életcsiga – új projekttel jelentkezik a Focus Műhely

Vinka és az életcsiga – új projekttel jelentkezik a Focus Műhely

2013. szeptember 3., kedd
Vinka és az életcsiga – új projekttel jelentkezik a Focus Műhely
DSC07310

Homo Ludens – a játékosság jegyében indít új projektet másfél év hallgatás után a Szegedi Focus Műhely. Pénteken bárki megismerkedhet Vinkával, aki vidám útmutatókat ad a nagy életcsigához.

Csapatjáték, performansz és útmutató – röviden ez a Homo Ludens Projekt. Vinkával a Művészetek Völgyében már találkozhattak és játszhattak az érdeklődők, most mi is megmutatjuk őt. A Szegedi Focus Műhely gyakorlatilag leállt a munkával másfél évvel ezelőtt.

Benkő Imola Orsolya

rendező elmondta, kicsit elfáradtak, finanszírozási gondjaik is voltak, ezen felül egyfajta mókuskerékbe kerültek, fellépés fellépést követett, úgy érezték, kimerültek. „Következett egy gondolkodós időszak, s jött az ötlet, hogy egy olyan dolgot kellene létrehozni, ami valójában a játékosságról szól. A projekt neve, a Homo Ludens is erre utal, ami arról szól, hogy miként lehet különböző művészeti ágakat játékos formában összehozni, egymáshoz viszonyítani” – magyarázta. Első akciójuk arról szól, hogy miként lehet valami egyszerre performansz, csapatjáték és útmutató. Ez utóbbi a játékos életfelfogásra utal, de nem arról, hogy kezdjen el otthon mindenki játszani, inkább arról, hogy ezt a nagyon zűrös világot, amiben élünk, miként lehet egy belső úton keresztül játékosan megközelíteni. A Homo Ludens projekt társadalmi problémákat közelít meg, de ezekhez is játékosan viszonyul. „Az első rész, a 'Vinka vidám útmutatói a nagy életcsigához' címet viseli, s azért jött létre, hogy rámutasson arra, hogy pici dolgokban miként lehetne odafigyelni magunkra és a környezetünkre is, hogy ne süppedjünk bele a mindennapi panaszáradatba” – részletezte Benkő Imola Orsolya.

DSC07306

Vinkát egy féléves munkával alkották meg, s a szeptember 6-ai előadáson kiderül, hogy ki is ő valójában. De lesz még Huzigátor és egy műalkotás is a Padláson, ami egyben játék is, s kiderül, hogy mi az a vinkubátor, és vajon mire való a fejtranszformátor. „Kuncogós, együttműködős csapatjáték és élményharácsoló színházi előadás. Vinka a játékossághoz, mint életszemlélethez mutat vinkás utat. A munka és iskola utáni fáradtság, fásultság, elégedetlenség és kiábrándultság remek ellenszere” – ez a lényeg. A Homo Ludens Projekt keretében a „Vinka vidám útmutatói a nagy életcsigához” premierje szeptember 6-án, pénteken 18 órakor lesz a Padláson, a Zárda utcában. A Mátrix Hotel padlására harminc kezdő vinkakutató tud részt venni, ezért előzetes regisztráció szükséges az alábbi címen: info@focusmuhely.hu. Aki még többet szeretne megtudni Vinkáról, kattintson

IDE

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.