Kultúra

Szentírások nyomában a biblikus konferencián + FOTÓK

Szentírások nyomában a biblikus konferencián + FOTÓK

2013. augusztus 28., szerda
Szentírások nyomában a biblikus konferencián + FOTÓK
bibliak06_gs

Különleges Szentíráskiadásokat válogattak össze a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből, melyeket a jubileumi 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia részvevőinek figyelmébe ajánlottak.

A Biblia és a gazdaság – szegények és gazdagok a bibliai szövegekben címmel hirdették meg a jubileumi,

25. Nemzetközi Biblikus Konferenciát

, amelyen az anyagi javak emberi joga, Jézus életének és működésének gazdasági háttere, az első keresztények élete, Pál apostol gazdasággal kapcsolatos tanítása is szóba kerültek. A nagyszabású nemzetközi konferenciához a Somogyi-könyvtár is háttéranyagot biztosított, a gyűjteményükben található értékes Szentírások közül mutatták be a legérdekesebb darabokat. „A teljesség igénye nélkül válogattunk, hiszen rengeteg Biblia található, például Somogyi Károly gyűjteményéből is. Arra törekedtem, hogy a magyar bibliakiadások közül is bemutassunk néhány jelentőset” – tudtuk meg

Horniczky Anikó

könyvtárostól. A magyar nyelvűek mellett többek között latin, görög, cseh francia, angol, lengyel, horvát és kínai köteteket is megcsodálhattak a konferencia résztvevői.

Modernnek nevezhető, vagyis 19-20. századfordulós kiadásokat is megmutattak néhány olyan könyv mellett, ami nem szigorú értelemben vett Biblia, hanem katekizmus. Ezek a hitoktatás tankönyveinek tekinthetőek, kérdés-felelet formájában megfogalmazott, áttekinthető foglalatok, amelyek érintik a Biblia földrajzát vagy akár az állatvilágát. Egy 1590-ben kiadott Vizsolyi Biblia is helyet kapott a kiállított különlegességek között, akárcsak egy fatáblás, csatos cseh nyelvű teljes Biblia. Fametszetes illusztrációkkal ellátott Szent Vencel-féle teljes Bibliát is bemutattak, illetve a velencei könyvkiadás különleges remekeit is őrzi a Somogyi-könyvtár, melyekből szintén kiállítottak néhány darabot. Megtudtuk, hogy arra törekedtek, hogy népnyelven íródjanak a Bibliák, hogy az egyszerű emberek is megérték a leírtakat, és olyan kiadást is láthattak az érdeklődők, amit azoknak szántak, akik egyáltalán nem, vagy csak nehézkesen tudtak olvasni. Ezek jellemzően nagy képekkel ellátott, nagyon kevés szöveget tartalmazó kiadások. Horniczky Anikó könyvtáros portálunknak elmondta, ezek a könyvritkaságok természetesen kutathatóak, amennyiben valaki konkrét céllal keresi fel a Somogyi-könyvtárat, segítséget kap a szakemberektől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.