Kultúra

Vásárhelyről is fölszáll a páva

Vásárhelyről is fölszáll a páva

2013. július 3., szerda
Vásárhelyről is fölszáll a páva
pava_logo

Július 6-án rendezik a Fölszálott a páva területi válogatóját Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, ahol a dél-alföldi régió 37 néptáncos, népdalénekes, népzenész előadója és formációja méri össze tudását. A szombaton délután egy órakor kezdődő tehetségkutatóra a belépés ingyenes, a szervezők várnak minden kedves érdeklődőt!

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza a 2012 tavaszán Fölszállott a páva néven meghirdetett népzene és néptánc vetélkedő sikerén felbuzdulva idén is versenyre hívta a 16 és 35 év közötti hagyományápoló énekeseket, zenekarokat és néptáncosokat. A megmérettetésre idén 291 produkció jelentkezett, ami a csoportos produkciók teljes létszámával együtt több, mint 1500 személyt jelent. A beküldött demo-anyagok alapján a zsűri 261 előadó és együttes produkcióját ítélte érdemesnek arra, hogy részt vehessen a területi válogatókon (vagyis csak 30 produkciót utasítottak el, szemben a tavalyi évvel, amikor 190 jelentkező nem jutott el a versenyzésig). A zsűri véleménye szerint az idei jelentkezők magasabb színvonalú produkciókkal neveztek. A nyolc területi válogató közül az elsőt június 16-án tartották a Hagyományok Házában, június 22-én Révkomárom, június 29-én Szentegyháza adott otthont a versenynek. Július 6-án Hódmezővásárhely következik, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban 37 előadó és formáció méri össze tudását. Délelőtt 10 órától az énekes szólisták, énekegyüttesek és hangszeres szólisták, délután egy órától pedig a táncegyüttesek, táncospárok, táncos szólisták és zenekarok területi válogatóját láthatja a közönség. A néptánc, népzenei és népzenész oktatókból álló szakmai zsűri délután fél hattól értékeli a bemutatott produkciókat. A válogatóról egy 40 perces film készül, amelyet a közmédia januárban, a Fölszállott a páva 2014 indításaként tűz műsorára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.