Kultúra

Hamarosan startol a stArt Plein Air

Hamarosan startol a stArt Plein Air

2013. július 3., szerda
Hamarosan startol a stArt Plein Air
Nagyplein_Air.stArt_Plein_Air_2012

Harmadik éve rendezik meg a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelepet, a fiatal alkotók találkozójára idén július 14. és 21. között kerül sor.

A művésztelep kezdetei a Csongrádi Plein Air Nemzetközi Művésztelep hagyományához kötődnek. A több mint húszéves Csongrádi Plein Air Nemzetközi Alkotótelep történetében több alkalommal megrendezték a Mesterek és Tanítványok Találkozóját. „Itt találkoztunk 2009-ben először tanítványtársaimmal, és elhatároztuk, hogy követve mestereink hagyományát, létrehozzuk a saját művésztelepünket, a stArt Plein Airt” – meséli

Árnyas Koppány

, a művésztelep szervezője (akinek képeivel egyébként nemrég találkozhattunk a

Somogyi-könyvtár és az SZTE Tehetségpont közös májusi kiállításán

).

A látvány hangulata

A Plein Air szó a szabadban való festésre utal (a francia szó jelentése „nyílt levegő”), a látvány hangulatának megörökítését jelenti. „Művésztelepünk lényege, hogy olyan természetközeli alkotótábort hozzunk létre, ahol a fiatal művészek nyugodt, békés környezetben tudják az alkotótevékenységüket végezni” – összegzett Árnyas Koppány. Felidézte, az első stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelepnek 2011-ben Bodor Tamás biztosította a szállást a Körös-toroki Ifjúsági Szállóban, amely a Tisza homokos partjánál található. A természet közelsége, valamint a Körös-toroki strand, és az üdülőterület kellemes kikapcsolódási és alkotói lehetőséget biztosított a művészek számára. 2012-ben újabb helyszínen jelentkezett a művésztelep a Széchényi-alapítvány kuratóriumánk köszönhetően, mely lehetőséget biztosított, hogy szervezzenek egy alkotótábort a kiválóan felszerelt Gyermelyi Művésztelepen is.

Művészkapcsolatok

Idén ismét a csongrádi Ifjúsági Szálló biztosítja a helyszínt. A szervező azt is elmondta, a temesvári AXA ART KFT.-vel jó baráti kapcsolatot alakítottak ki, a szervezet a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep megalapítását és szervezését kezdetek óta támogatta, illetve az AXA ART által szervezett művésztelepeken való részvételre lehetőséget biztosított az alkotóknak. A 2013-as évben az AXA ART partnerként segít a stArt Plein Air művésztelep gondtalan lebonyolításában, és újabb művészekkel színesítik az alkotók névsorát.
Arnyas_Koppany
A telep céljai között szerepel a nemzetközi kulturális kapcsolatok fenntartása, az alkotók közötti kommunikáció elősegítése, a különböző szemléletmódok, alkotói folyamatok megismerése, a hazai és nemzetközi kortárs képzőművészeti gyűjtemények gyarapításának lehetősége. Emellett szeretnék bemutatni a külföldi művészeknek hazánk kulturális és művészeti életét, eredményeit. Árnyas Koppány arról is beszélt, a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep szeretné kialakult kapcsolatrendszerét fenntartani, illetve újabb művészekkel színesíteni, bővíteni alkotóik körét. „Szeretnénk a jövőben programjainkkal megteremteni, kiépíteni a stArt Plein Air hagyományát, amely a fiatal, fiatalos művészek csoportosulását célozza meg. Különböző csoportos és egyéni kiállítások és nemzetközi rendezvények lebonyolításában szeretnénk segíteni az általunk képviselt művészeket” – magyarázta a szervező. A stArt Plein Air életének fontosabb eseményeit és a művészek bemutatkozóját megtekinthetik a telep Facebook-oldalán, illetve honlapján is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.