Kultúra

Az emberközpontú Dugonicsra emlékeztek + FOTÓK

Az emberközpontú Dugonicsra emlékeztek + FOTÓK

2013. július 25., csütörtök
Az emberközpontú Dugonicsra emlékeztek + FOTÓK
koszoruzas_dugonocs_tarsasag01_gs

A szegedi Dugonics Társaság hagyományaihoz híven csütörtökön, déli 12 órakor tartotta évadzáró koszorúzási ünnepségét névadójuk sírjánál, a Dugonics temetőben.

Az, hogy ez a társaság fenn tud maradni, annak köszönhető, hogy teljesíti hagyományápoló kötelességeit - mondta el portálunknak

Prohászka Ottó

, a Dugonics Társaság alelnöke. A társaság fontosnak tartja a névadójára való emlékezést,

Dugonics András

(1740-1818) műveinek forgatását, a tapasztalatszerzést a régi idők pozitív normáiról. A szegedi születésű Dugonics András piarista tanárként és a matematika professzoraként munkálkodott, nevét legtöbben az első magyar regény, az Etelka szerzőjeként ismerik, emellett a szóláskincs gyűjtésében is jeleskedett. "Fontos, hogy a mai gyorsan rohanó világunkban meg tudjunk állni, azok előtt, akik tettek a magyar hazáért és tudományért, ilyen emléknapokon hajtunk fejet" - így az alelnök. Hozzátette: ezek az alkalmak ösztönzik az utókort, hogy újabb eredmények szülessenek az emberek boldogulásának segítésére. Prohászka Ottó arról is beszélt, Dugonicsnak nem csak művei, munkássága, hanem emberi magatartása is példaértékű volt. Kijelölte paptársai és barátai körében azt az utat, amin haladni kell - ez pedig az emberközpontúság. Munkásságában is ez fejeződik ki. A társaság minden évben tíz felolvasóülést tart - a tudomány minden területéről érkeznek neves előadók, szakemberek. "Büszkén említhetem, hogy az ifjúsági tagozat egyre nagyobb erővel szerepel ezeken az alkalmakon, számos fiatal - középiskolások és egyetemi hallgatók - vallja magáénak Dugonics András örökségét" - tudtuk meg az alelnöktől. A város szellemi életének kiválóságai 1892-ben - 121 éve - alapították a Dugonics Andrásról elnevezett társaságot, mely „Szeged irodalmáért, művészetéért és tudományáért”, azok szolgálatára alakult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.