Kultúra

A tongai király magyar udvari festője látogat az Emlékpontba

A tongai király magyar udvari festője látogat az Emlékpontba

2013. július 30., kedd
A tongai király magyar udvari festője látogat az Emlékpontba
tonga11_V_Tupou

Doma-Mikó István, a Tongai Királyság udvari festőművésze filmbemutatóval egybekötött esten mutatja be a Föld "túloldalán", a Csendes óceán közepén fekvő apró szigetcsoport magyarkedvelő uralkodóit és a távoli királyság életét augusztus 2-án, pénteken délután 5 órakor az Emlékpont előadótermében.

"A Tongai Királyság nem a világ végén van, hanem a világ elején, ugyanis a nap mindig ott kel fel először, ott kezdődik minden újabb nap és az újév is" – emeli

Doma-Mikó István

, aki nem mindennapi utat járt be a Békés megyei Füzesgyarmattól a polinéz szigetekig. A királyság ugyanis az dátumválasztó vasárnap-hétfő vonal első országa. De hogyan került az est előadója a Budapesttől tizenhétezer kilométerre található Hawaii és Új-Zéland között félúton fekvő monarchiába?

Mikó István

1980 óta él Japánban, mint festőművész, ahol a képzőművészeti főiskolán is tanít, innen járta be a Csendes-óceán szigetvilágának országait.

Doma-Miko_Koronazasi_Medal

"Őfelsége, IV. Tupou tongai király elégedetlen volt a korábbi festőkkel, ezért új művészt keresett. Elkészítettem hát egyszerre három portrét is róla, gondolván, hogy kiválasztja majd magának, amelyik tetszik neki. No, őfelségének mind a három kép tetszett, sőt újabbakat is rendelt. Udvari festői kinevezést kaptam, méghozzá holtomig; egy király ugyanis nem vonhatja vissza a szavát" - nyilatkozta egy lapnak Doma-Mikó tongai megbízatásának történetét. "Nekem Tonga a harmadik hazám a szülőföldem, Magyarország és a fogadott hazám, Japán után" - vallja az udvari piktor. Az Emlékpontba ellátogatók megismerhetik a távoli királyság - mely olyan a Csendes-óceán végtelenjében, mint az édenkert - mindennapjait, királyainak országépítő tevékenységét, valamint politikai és kulturális kapcsolatát hazánkkal. Doma-Mikó István festőművésszel

Fehér József

író, költő, a Magyar Kultúra Lovagja beszélget pénteken délután 5 órától a vásárhelyi közgyűjteményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.