Kultúra

Európa minden mennyiségben a Dóm téren + FOTÓK

Európa minden mennyiségben a Dóm téren + FOTÓK

2013. május 12., vasárnap
Európa minden mennyiségben a Dóm téren + FOTÓK
europanap_11

A Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda és partnerei az Európa-nap alkalmából egész napos gyermek- és családi programokkal várták az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár előtti térre szombaton.

Az Európa-nap központi témája a Polgárok Európai Éve és az európai alapértékek, úgymint az esélyegyenlőség és a kulturális sokszínűség volt. Eredetileg május 9. az Európa-nap, de szerették volna megszólítani a családokat és az általános iskolás diákokat is, ezért tették hétvégére az eseményt – mondta el portálunknak

Kardos Lili

, a Europe Direct Szeged projektmenedzsere. Országosan mind a 16 Europe Direct iroda megrendezi az uniós tájékoztató napot, melynek eredete egyébként 1950-re nyúlik vissza, amikor május 9-én Schuman francia külügyminiszter a nyilvánosság elé tárta javaslatát az európai béke megteremtéséről. Később a Schuman-terv ötletéből valósult meg az Európai Szén- és Acélközösség.

Külföldre készül? Itt tájékozódhat!

A projektmenedzser elmondta, az emberek érezhetően érdeklődőbbek az Európai Uniót érintő kérdések iránt, mint korábban. Egyre többször kapnak olyan megkeresést, hogy tájékozódni szeretnének a külföldi tanulási és munkavállalási lehetőségekről. Tudni szeretnék, mielőtt belevágnak, pontosan milyen papírokra van szükségük, milyen körülmények várják őket odakint. Azt is örvendetesnek tartja, hogy nemcsak a gazdasági, hanem a kulturális lehetőségekre is nyitottabbak az emberek. Hangsúlyozta, a Europe Direct Szeged információs irodának nem az feladata, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy jó vagy rossz az EU, hanem az, hogy információt nyújtson róla. Bárkinek ilyen jellegű kérdése van, keresheti az irodát telefonon, emailben vagy személyesen is, elérhetőségek ITT.

A téren számos lehetőség adódott kicsiknek és nagyoknak egyaránt a tájékozódásra és a kikapcsolódásra is. A nap folyamán bemutatkoztak a Szegeden található európai tájékoztató szolgálatok, akik információnyújtással, az Európai Unióhoz kapcsolódó kiadványokkal és totókkal álltak a látogatók rendelkezésére. A Europe Direct Szeged fő partnere, a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtárosaival térképes és más játékkal várta a gyerekeket, a Szegedi Vadaspark kígyóval és teknősbékával készült, és a védett és veszélyeztetett fajokra hívta fel a figyelmet… Kardos Lili arról is beszélt, a partnerek a Polgárok Európai Évéhez kapcsolódó európai alapértékeket is igyekeztek megjeleníteni. A Somogyi-könyvtár földszintjén, az Internettérben fotókiállításon csodálhatták meg az érdeklődők Európa Kulturális Fővárosait. A bibliotéka pedig a nála őrzött kötetekből mutatott be válogatást a „régi Kassa” kapcsán. A kultúra mellett az esélyegyenlőséget is hangsúlyozták, ehhez az Önkéntesház készült különféle foglalkozásokkal. A nap folyamán az általános iskolás diákok saját iskolájukért vetélkedhettek, hiszen aktív részvételükkel a különböző játékokban több tízezer forint értékű könyvcsomaghoz juttathatták iskolájukat. Délelőtt a Szegedi Nemzeti Színház színészei kedvenc meséjüket mondták el a nagyközönségnek – a teátrum standjánál egyébként egy óriási térkép azt is megmutatta, merre járt már a társulat vendégprodukciókkal. Délután a Péter&Pán gitárduó adott koncertet a hallgatóságnak. Szintén délután a Europe Direct Szeged és a Somogyi-könyvtár által szervezett vetélkedő online fordulójából a döntőbe jutott csapatok mutatták be Európa kulturális fővárosait a nagyközönség számára – a vetélkedőben Csongrád megye negyedik, ötödik és hatodik osztályos diákjai vettek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.