Kultúra

Elhunyt Deák Ferenc grafikus, könyvművész

Elhunyt Deák Ferenc grafikus, könyvművész

2013. május 3., péntek
Elhunyt Deák Ferenc grafikus, könyvművész

Hosszan tartó betegség után elhunyt a Munkácsy-díjjal és a román kulturális minisztérium nemzeti nagydíjával is kitüntetett Deák Ferenc grafikus, könyvtervező.

deakferenc01

Deák Ferenc

1935. június 17-én született Kökösön, középiskolai tanulmányait Sepsiszentgyörgyön végezte; 1958-ban a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán államvizsgázott. Illusztráció 1953 óta folyamatosan jelentek meg, a romániai magyar folyóirat- és könyvgrafika legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb munkása volt, rajztudása és stílusérzéke több mint 300 szépirodalmi és tankönyvtervezésben gyümölcsözött. A szegedi Mozaik Kiadó 1995-ben Kolozsváron kereste fel, majd Szegedre hívta Deák Ferencet, aki a Mozaik művészeti vezetője lett. Nagy sikert aratott az 1999-es frankfurti könyvvásáron a Betű és rajz című önvallomásával, amelyet a magyar mellett angol és német nyelven is megjelentettek. Ezért a munkájáért 2000-ben Munkácsy-díjat kapott, míg 2003-ban könyvgrafikai munkássága elismeréseként a román kulturális minisztérium nemzeti nagydíjjal tüntette ki. „A sors jó helyre taszított, hogy ennyi könyv között lehettem…” – nyilatkozta Deák Ferenc grafikusművész hetvenötödik születésnapján a

szabadság.ro

újságnak.

Munkáiról és elismeréseiről bővebben itt olvashat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.