Kultúra

Örményország 13 fővárosa a Móra-múzeumban

Örményország 13 fővárosa a Móra-múzeumban

2013. április 26., péntek
Örményország 13 fővárosa a Móra-múzeumban
ormeny13_02

Örményország mitikus múltjába nyújt betekintést a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása. Az „Örményország tizenhárom fővárosa” című tárlaton bronztárgyakkal, énekeskönyvekkel és molinókkal elevenítik fel az elmúlt évezredek örmény történelmét. A kiállítás április 26-tól látogatható.

Az elmúlt közel háromezer évben Örményországnak tizenhárom fővárosa volt: a Móra Ferenc Múzeum új tárlata a mozgalmas múltú állam mindegyik fővárosát megeleveníti. A kiállítóteremben különböző molinókon keresztül követhetik végig az érdeklődők az ország történelmét. A fővárosokon túl az örmény hitvilágba is bepillantást nyújt a kiállítás: különböző énekeskönyvek mellett többezer éves, bronzból készült medalionok, kocsidíszek és figurák másolatát is bemutatják. Láthatóak például kutya- és farkasfejű isteneket ábrázoló szobrok: az örmény hiedelemvilág szerint ezek a lények nyalogatták a harcban elesett katonák sebeit. A tárlat az Örmény Kulturális Központ és

Avanesian Alex

magángyűjtő gyűjteményéből jött létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.