Kultúra

Joan Miró grafikáiból nyílt tárlat Szegeden

Joan Miró grafikáiból nyílt tárlat Szegeden

2013. február 1., péntek
Joan Miró grafikáiból nyílt tárlat Szegeden

Joan Miró alkotásai által ihletett fényfestményekbe öltöztették pénteken este a szegedi Reök-palotát, ahol a katalán művész grafikáját bemutató tárlat nyílt.

Gyenge Zoltán

filozófus professzor a május 5-ig látható kiállítás megnyitóján elmondta: Joan Miró – aki alig múlt 30 éves, amikor úgy fogalmazott, "meg akarom gyilkolni a festészetet" - művészete nem volt más, mint tiltakozás a berögözött szokások ellen. A katalán alkotó poétikus és álomszerű művei keletkezésük korában provokatív munkák voltak, majd mára kanonizált alkotásokként a múzeumok féltett kincseivé váltak – hangsúlyozta az egyetemi tanár. A mintegy száz grafika egy német magángyűjteményből érkezett Szegedre. A képek zöme

Joan Miró

legtermékenyebb időszakából, az 1960-as, 1970-es évekből származik, de a látogatók megcsodálhatnak néhány, az 1950-es években, illetve a művész élete végén, az 1980-as években készült alkotást is.

Nátyi Zoltán

művészettörténész elmondta, hogy a kiállítóhelyre belépő látogatót a művészre jellemző szín- és formavilág, motívumkincs fogadja. A művek hűen tükrözik a furcsa, játékos, szürrealista mirói gondolatvilágot. A Reök-palota művészeti vezetője arra számít, hogy a tárlat a korábbi – Rembrandt vagy Andy Warhol remekműveit bemutató - grafikai kiállításokhoz hasonló közönségsikert arat, hiszen a magyar művészetkedvelők Joan Miró munkáival csaknem egy évtizede, 2004-ben a Szépművészeti Múzeumban találkozhattak utoljára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.