Kultúra

Flash mobbal idézik meg Verdit Vásárhelyen

Flash mobbal idézik meg Verdit Vásárhelyen

2013. február 20., szerda
Flash mobbal idézik meg Verdit Vásárhelyen

Egy közös nagy Viva VERDI! kiáltásra várják a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központhoz minden idők egyik legnagyobb operaszerzőjének tisztelőit és László Boldizsár operaénekes rajongóit. A villámcsődületre február 21-én, csütörtökön 12.30-kor kerül sor a BFMK előtt; ez lesz a 2013-as nemzetközi Verdi év magyarországi megnyitója.

Kétszáz éve, 1813-ban született

Giuseppe Verdi

minden idők egyik legnagyobb operaszerzője, a szabadság és a szerelem elhivatott művésze. A Traviata, a Macbeth, a Nabucco, az Aida, a Trubadúr és a Requiem alkotója előtt emlékévvel tiszteleg a világ, amelyhez Magyarországon a László Boldizsár vezetésével, operaénekesekből alakult Classic Club Singers együttes is csatlakozott. Verdi neve kimagasló zenei életművén túl a szabadsággal és az olasz egységgel is egybeforrott. Történelmi operáiban - először a Nabucco-ban - más népek és bibliai történetek formájában fogalmazta meg a „risorgimento” gondolatát. Verdi éltetése különleges jelentéssel bírt az 1850-es években: azokban az itáliai fejedelemségekben és az osztrák tartományokban, ahol tilos volt az olasz egység hangoztatása, az emberek a közismert és népszerű zeneszerző, Giuseppe Verdi nevéből faragtak betűszót: „Viva V.E.R.D.I.”. A Viva Vittorio Emmanuele Ré d’Italia kiáltással a hatóságokat kijátszva jelezték az olaszok, hogy II. Viktor Emánuel szárd–piemonti királyt egész Itália királyának tekintik. E momentumot idézik meg villámcsődülettel Hódmezővásárhelyen holnap délelőtt a BFMK-nál; a szervezők ígérik, ha elég hangosan harsan fel az Éljen Verdi kiáltás, akkor a Maestro is tiszteletét teszi... A 2013-as Verdi-év hazai nyitányaként, klasszikus opera slágerek szvinges-jazzes ősbemutatóját tartja Hódmezővásárhelyen a Classic Club Singers együttes február 23-án, szombaton este hét órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. László Boldizsár a Cotton Club Singers alapítója operaénekes művésztársaival közösen a Verdi bicentenáriumra hozta létre vadonatúj koncertműsorát. A zenei anyag eddig nem hallott formában, szving-jazz hangszerelésekben mutatja be Verdi leghíresebb operaáriáit, duettjeit, quartettjeit. Ezen dalok, áriák a hét főből álló Keresztapák zenekar kíséretében szólalnak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.