Kultúra

Szorosabban működnek együtt a piaristák az Emlékponttal + FOTÓK

Szorosabban működnek együtt a piaristák az Emlékponttal + FOTÓK

2013. január 23., szerda
Szorosabban működnek együtt a piaristák az Emlékponttal + FOTÓK

Bibó István születésének századik évfordulójára készült tablókiállítás nyílt a piarista gimnáziumban. Ezzel egy időben együttműködési megállapodást írt alá az intézmény a hódmezővásárhelyi Emlékponttal.

Külön tablón ismerhetik meg a piarista gimnázium diákjai, illetve az intézménybe betérők

Bibó István

szegedi éveit, tudományos pályafutását, költészetét, az 1956-os őt érintő eseményeket, a börtönben töltött időt és az újrakezdést is. Az anyagot az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára állította össze,

Argejó Éva

rendezte. A diákokkal

Blazovich Péter

, az Emlékpont igazgatója ismertette Bibó életének fontosabb eseményeit, külön kitérve a napfény városában eltöltött időre. „Hinni kell az emberi példák erejében” – szögezte le Blazovich, akitől megtudtuk, a most megkötött együttműködés a tárlatok rendezésén túl konferenciákon való részvételt is tartalmaz, amennyiben igény tartanak az Emlékpont történészeinek tudására, közreműködésére. A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ Emlékpont múzeumának vezetője leszögezte, a tényeket próbálják bemutatni, s a mai fiatalság minél szélesebb rétegeivel megismertetni a közelmúlt történelmi eseményeit. Ez azért különösen fontos, mert a mai középiskolások nem éltek a Kádár-korszak idején, így nincs semmilyen tapasztalatuk arról az időszakról. Legközelebb a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódóan nyílik tárlat a Dugonics András Piarista Gimnáziumban az Emlékpont anyagaiból.

Papp Attila

tapasztalatai szerint a diákok tizedik évfolyam végén vagy a tizenegyedik évfolyamban kezdenek el jobban érdeklődni a történelmi múltunk iránt. A most megkötött együttműködési megállapodástól azt is várja a piarista gimnázium igazgatója, hogy tanulóik érdeklődését jobban felkeltsék a huszadik század második felének történései iránt. A Bibó István születésének 100. évfordulójára készült kiállítás február 16-áig tekinthető meg a piarista gimnázium aulájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.