Kultúra

Slammerek rap-verselnek festményekre a REÖK-ben

Slammerek rap-verselnek festményekre a REÖK-ben

2013. január 14., hétfő
Slammerek rap-verselnek festményekre a REÖK-ben

Új, "szexi" műfaj lép hódító útjára Szegeden: képzőművészeti slam poetry-vel várja közönségét a REÖK.

Izgalmas műfaj kezdi meg térhódítását a REÖK-ben január 21-én: az első szegedi képzőművészeti slam poetry bemutatón vehetnek részt a szórakoztató szellemi csemegére vágyók. Elmés költészetnek, játékos rapnek és az utca nyelvének egyvelegéből, egyszóval a 21. század igencsak kelendő, urbán poétikájából hallhatnak ízelítőt az érdeklődők. A Szépművészeti Múzeum kezdeményezése után Szegedre is megérkezik a jelenség, méghozzá a Kontrasztok vonzásában tárlathoz kapcsolódóan. Kortárs képzőművészet találkozik kortárs költészettel a programon. A slam poetry egyik legnagyobb érdeme, hogy pár év alatt képes volt újra népszerűvé tenni az irodalmat a fiatal generáció körében. Ahogyan a The New York Times fogalmazott: újra „szexivé” tette a költészetet. A Heti Válasz tudósításának megfogalmazása szerint pedig: "a slam a költészetben a rock and roll, ön- és népgyógyító műfaj

Hofi

és

Latinovits

között, versek a szépirodalom, a rap, a dalszöveg, a performance és a stand up comedy határán". A szegedi program az irodalommal párhuzamosan a képzőművészetet is közelebb szeretné vinni a fiatalokhoz. A különleges tárlatvezetésre ezúttal hárman vállalkoznak.

Süveg Márkot

, vagyis Saiidot a népszerű Akkezdet Phiai csapatból ismerik legtöbben. Emellett ő az első magyar slam bajnokság győztese, nem mellesleg pedig az Antwerpenben megrendezett európai bajnokság ötödik helyezettje.

Mavrák Katalin

, vagyis Hugee és

Németh Péter

, vagyis MC Zeek a bejegyzés alatt álló budapesti slam poetry egyesület elnöke és alelnöke, slam költők és az estek állandó konferanszié párosa. A slammerek megkapták az alkotások reprodukcióit, úgyhogy már készülnek a szövegek Szegedre. Mivel a versek sajátos jellemzői a jelenre való reflektálás és erős társadalomkritika, a témát tekintve biztosan nem lesz nehéz dolguk. A REÖK-ben látható műveken megjelenik ugyanis a fogyasztói társadalom kritikája, a művészeti szcéna korruptsága, a teremtés kudarca és a nagyvárosi izoláltság is. Jegyek kaphatók a Fesztivál Jegyirodán: elővételben 1000, míg a program napján már 1500 forintért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.