Kultúra

Vajdasági Magyar Kalendárium tizenhatodszorra Szabadkán

Vajdasági Magyar Kalendárium tizenhatodszorra Szabadkán

2012. december 30., vasárnap
Vajdasági Magyar Kalendárium tizenhatodszorra Szabadkán

A szabadkai Hét Nap szerkesztőségének gondozásában idén immáron 16. alkalommal jelent meg a Vajdasági Magyar Kalendárium. Szeged testvérvárosának hetilapja minden évben különös gondot fordít arra, hogy a délvidéki magyar olvasó igényes, olvasmányos és színes kalendáriumot vehessen a kezébe.

Olyat, amelyet szívesen lapozgat egész éven át, méghozzá az egész család apraja-nagyja. Merthogy ebben a kiadványban talál magának olvasni valót minden korosztály. A 2012-es év társadalmi, politikai, gazdasági és sporteseményeinek krónikáját találjuk az ízlésesen megtervezett és szerkesztett könyvben, mégpedig a szerbiai, a vajdasági, az anyaországi és a nagyvilági területen egyaránt. Molnár Krekity Olga kiadványszerkesztő, aki hosszú évek óta hangyaszorgalommal gyűjti az anyagot ehhez a csaknem 300 oldalas könyvhöz, idén talán a korábbiaknál is gazdagabb témaválasztással rukkolt elő. Olyan érdekes olvasnivalót kínál a Kalendáriumban, amelyet nemcsak a délvidéki magyar érdeklődő vesz szívesen a kezébe, hanem az anyaországi és a határon túli magyarság minden olvasója.

S hogy melyek ezek a témák? Például a hónapokhoz kötődő néphagyományok, a világi évfordulók, megemlékezések, a vajdasági tájon született híres emberekhez kötődő történetek, a világutazók bemutatása, egykoron volt neves művészek életének egy-egy részlete, a néphagyományok őrzésére szervezett táborok élménybeszámolói, tudnivalók a nádaratásról, barkács-titkok, versek és elbeszélések, sporteredmények és a kiváló sportolók bemutatása. De ezzel nem ért véget a hihetetlenül gazdag választék felsorolása, hiszen ahhoz jóval nagyobb lapfelületre lenne szüksége az embernek, természetesen, csak akkor, ha a teljesség igénye vezényelné. Mi azonban meghagyjuk a lehetőséget a kedves olvasónak, hogy beszerezze és elolvassa ezt a kivételes kiadványt.

Tomek Viktor

, a Hét Nap hetilap főszerkesztője, szabadkai irodájában meséli, hogy sokan már nem hittek az idei Kalendárium megjelenésében. Amikor a miértre is rákérdezek, azt válaszolja, hogy a gazdasági válság bizony Szerbiát is alaposan próbára teszi, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy kisebbségi, azaz nemzetiségi kiadványról van szó, ilyen esetekben pedig még nehezebb az anyagiak összekaparása. A főszerkesztő nagy lelkesedéssel beszél a Kalendáriumról, látszik rajta, hogy örül a létrejöttének, s mint mondja, az egész szerkesztőség szinte erején felül teljesített, ennek eredményeként látott napvilágot a Vajdasági Magyar Kalendárium.

Tomek főszerkesztő úr egyébként a kiadvány beköszöntőjében a fentieket imígyen fogalmazza meg: „2012 különösen eseménydús esztendő volt: Londonban lezajlott a nyári olimpia, Szerbiában választást tartottak, másutt katasztrófák történtek és háborúk dúltak. Alkalomadtán vigadtunk, örültünk, jó volt magyarnak, vajdasági magyarnak lenni, de voltak nehéz időszakai is az elmúlt esztendőnek. 2012 újfent megerősített bennünket abban, hogy eredményeinket csakis az elszántságunknak köszönhetjük.” A Kalendáriumot most a délvidéki városokban és falvakban úgynevezett élőújság-rendezvényeken mutatják be a szabadkai szerkesztőség tagjai. Előzetes tervek szerint 2013. január 15-én Szegeden is megismerkedhetnek az érdeklődők a Vajdasági Magyar Kalendáriummal és annak készítőivel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.