Kultúra

Zenés keresztmetszet és regény Bartókról + FOTÓK

Zenés keresztmetszet és regény Bartókról + FOTÓK

2012. december 22., szombat
Zenés keresztmetszet és regény Bartókról + FOTÓK

Temesi Ferenc Bartók című regényének bemutatójára került sor december 21-én a Somogyi-könyvtárban. Nemcsak szöveg, a zene is megidézte a legendás zeneszerzőt és zongoraművészt az SZTE Tehetségpont hallgatóinak közreműködésével.

A szerzővel

Veszelka Attila

, a Szegedi Írók Társaságának elnöke beszélgetett. "Az biztos, hogy

Bartók

ugyanolyan egyszemélyes avantgárd volt, mint mondjuk

Ady

. Én a regényben az embert mutatom be, hogy milyen is lehetett, milyen öröme, baja, bánata, szerelmei és csalódásai voltak – hogy az olvasó közel tudjon menni hozzá" - mondta el portálunknak

Temesi Ferenc

, aki fel is olvasott idén megjelent regényéből. Temesi nagyregényt írt a legendás zeneszerzőről, zongoraművészről és népzenekutatóról. A regény formai alapja az aranymetszés, amelyet Bartók is használt.

A beszélgetést az SZTE Tehetségpont fiataljainak fellépése színesítette, akik egy-egy Bartók-darabbal készültek, egyfajta keresztmetszetet adva a mester életművéből. Részleteket adott elő zongorán a Mikrokozmoszból Huszár Anita (SZTE JGYPK, harmadéves BA hallgató, ének-zene szak), Bartók operájából, A kékszakállú herceg várából Tarnai Dávid (SZTE ZMK, végzett operaének-művész MA, illetve elsőéves MA hallgató énektanár szak) énekelt a nemrég Artisjus-díjjal kitüntetett Kerényi Mariann művésztanár kíséretében. Felhangzott az Este a székelyeknél is Surján Noémi (SZTE ZMK, harmadéves BA hallgató, klarinét szak) előadásában, zongorán közreműködött Kormányos Zoltán (SZTE ZMK, elsőéves BA hallgató, zongora szak). Egyfajta kuriózumként a Bartók-féle hegedűduók gitárátiratából is ízelítőt kaphatott a közönség Hartl Bencének és Bujdosó Gézának (mindketten az SZTE ZMK, harmadéves BA hallgatói, gitárművész szakon) köszönhetően. A Somogyi-könyvtár és az SZTE Tehetségpont közös decemberi zenés történesei során kilenc tehetségpontos egyetemistát hallhattak az érdeklődők a bibliotékában (december 12-én egy adventi koncerten, december 19-én a szenior novellaíró pályázat eredményhirdetésén, valamint december 21-én a Bartók-könyvbemutatón), valamennyien ígéretes fiatal művészek, többségük Művészeti Diákköri Konferenciák helyezettjei, rangos kulturális intézmények fellépői. Temesi Ferenccel készített interjúnkat a napokban olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.