Kultúra

Tele-reakció - tévénézőkről nyílt fotókiállítás a Millenniumiban + FOTÓK

Tele-reakció - tévénézőkről nyílt fotókiállítás a Millenniumiban + FOTÓK

2012. november 8., csütörtök
Tele-reakció - tévénézőkről nyílt fotókiállítás a Millenniumiban + FOTÓK

Fiatalok, idősek, nagycsaládosok és egyedülálló emberek televíziózási szokásait örökítette meg Csősz Géza „Tévénézők” című fényképsorozatán. A fotókból összeállított tárlatot a 17. Őszi Kulturális Fesztivál keretében mutatták be a Millenniumi Klubban.

Az idillikus családi együttléttől feszült izgalmon át a kognitív funkciók 40 colos területre szűküléséig számos pillanatot megörökített fényképezőgépével

Csősz Géza

: fotóinak alanyai egyszerű, hétköznapi emberek, akik a televízió előtt átadják magukat a látottaknak. A fotográfus harminc családot látogatott meg az elmúlt hónapokban, és lefényképezte őket otthoni környezetben, televíziózás közben. Legjobb képeiből egy tárlatra valót gyűjtött össze, melyet a 17. Őszi Kulturális Fesztivál programjaként szerda délután fél hatkor mutattak be a Millenniumi Klubban.

Életünk hatodában

"Egy átlagos ember naponta több, mint négy órát tölt el a televízió előtt, az életünk jelentős részét éljük le itt. Kíváncsivá tett, hogy különböző emberek hogyan élik meg ezt a pillanatot, az arcukra, a testhelyzetükre" - árulta el portálunknak Csősz Géza. Alanyainak kiválasztásával igyekezett a lehető legszélesebb társadalmi réteget átkarolni, fiatalok, idősek, családok, kisgyermekek ugyanazzal az áhítattal figyelik a világra ablakot nyitó, villogó dobozt. A műsor nem volt megszabva, volt aki mesét nézett, más a híradót követte figyelemmel a képernyőn, az egyik fénykép szereplői pedig a Harry Potter című film egy epizódján felejtették rajta a szemüket. Ezzel a kiállítással még nem szeretné lezárni a fotós a témát, a későbbiekben is fényképezi tervezi a televízió bűvölete alatt álló embereket. Egy másik emberközeli témát is lencsevégre kap a közeljövőben: gyermekei biliztetéséről szeretne egy fotógalériát készíteni. A fotókhoz illő módon a megnyitó is egy televízión történt, ahol Milián Orsolya, az SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének oktatója köszöntötte az egybegyűlteket. "Azokat az intim pillanatokat sikerült megörökíteni, amikor a társadalom felé magunkra erőltetett álarcról megfeledkezve, valódi arcunkat mutatjuk. A kiállítás megmutatja, hogyan nézünk ki akkor, amikor az élet megélése helyett annak mozgóképen történő figyelését választjuk" - emelte ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.