Kultúra

Szent-Györgyi-emlékkoncertet ad a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Szent-Györgyi-emlékkoncertet ad a Szegedi Szimfonikus Zenekar

2012. november 9., péntek
Szent-Györgyi-emlékkoncertet ad a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Mintegy egyórás hangversennyel kapcsolódik a Szent-Györgyi Emlékév programsorozatához a Szegedi Szimfonikus Zenekar: szombaton a Szegedi Nemzeti Színházban idézik meg a tudós Nobel-díja tiszteletére adott 1937-es koncertet.

A magas kitüntetés alkalmából a Szegedi Szimfonikus Zenekar jogelődje, a Szegedi Filharmonikus Egyesület zenekara 1937-ben hangversenyt adott Szent-Györgyi Albert tiszteletére a Szegedi Városi Színházban, a mai Szegedi Nemzeti Színház jogelődjében. A műsor annak idején nem volt speciálisan válogatott, hanem azt játszották el, ami a zenekarnál készen volt, a tudósnak ajánlva a műsort. Az egyetlen műsorszám, amelyet kifejezetten neki szántak, a Rákóczi induló volt - idézte fel az MTI-nek

Gyüdi Sándor

, a zenekar vezetője, az est karmestere. A korabeli repertoárt most a tudóshoz, az egyetem rektorához jobban kapcsolódó darabokkal egészítik ki. Az eredeti műsorból átveszik Beethoven VII. szimfóniáját és Berlioz Rákóczi-indulóját, de eljátsszák Brahms Akadémiai ünnepi nyitányát is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.