Kultúra

Moldovai festő kiállítása nyílik Szegeden

Moldovai festő kiállítása nyílik Szegeden

2012. november 6., kedd
Moldovai festő kiállítása nyílik Szegeden

A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete a Moldovai Köztársaság magyarországi Nagykövetségével közösen nyitja meg november 8-án, 18 órakor a Fiókintézet termeiben Eudochia Zavtur festőművész kiállítását, mellyel hozzájárulni kíván Magyarországon a moldovai román kulturális értékek megismertetéséhez.

Nem ez az első alkalom, hogy a Budapesti Román Kulturális Intézet moldovai művészeket mutat be a magyar közönségnek: 2009-ben

Ioan Grecu

szobrászművész kiállítása volt látható az intézet termeiben, valamint a Jazzmozdony koncertsorozat egyik szólistája

Nadia Trohin

volt. A kiállítást

Alexandru Codreanu

, a Moldovai Köztársaság magyarországi nagykövete nyitja meg. A művész

Eudochia Zavtur

, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-ig látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.