Kultúra

DVD készült az 1945 utáni koncepciós perekről

DVD készült az 1945 utáni koncepciós perekről

2012. november 9., péntek
DVD készült az 1945 utáni koncepciós perekről

Bemutatták a Koncepciós perek Magyarországon 1945 után című DVD-t a kiadó Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának rendezésében. Mezey Barna alkotmánytörténész, az ELTE rektora úgy fogalmazott: a DVD-ben életközelbe kerülnek ezek az ügyek, megjelennek az emberi gesztusok és hangulatok is.

A rektor kiemelte: azért is húzódik mindmáig az igazságtétel, mert "a jog nincs felkészülve arra, hogy az állam terrorizálja". Mint mondta, a koncepciós pernek "nincs köze a joghoz". Annak során politikai erőszakot alkalmaznak, noha "formálisan jogi keretek között zajlik a politikai akarat érvényesülése". A koncepciós perben kizárják a védőt a nyomozás időszakából, és a szerepét is korlátozzák a tárgyaláson - tette hozzá.

Szabó Csaba

, a DVD egyik szerkesztője, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos főigazgató-helyettese elmondta: a DVD-hez felhasználták többek között az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és Budapest Főváros Levéltára iratanyagát, illetve az Országos Széchényi Könyvtár történeti interjúk tárát és a rádió "ritkaságszámba menő" hangzóanyagát. Utalt arra, hogy 30 kötetnyi peranyagnak megfelelő információt, továbbá 35 órányi hanganyagot és ötezer oldalnyi szkennelt írott szöveget foglal magában a DVD. Közölte, a kiadványban szerepel egy tanulmány, amely számba veszi a pártállami korszak koncepciós pereit, keresőprogramjával tárgyra és tartalomra egyaránt lehet kutatni, továbbá szerepelnek benne a koncepciós perekhez kapcsolódó propagandafilmek is.

Regéczy-Nagy László

, a Bibó-per 15 évre ítélt másodrendű vádlottja, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke arról szólt, hogy véletlenül látta a Nagy Imre-per résztvevőit a tárgyalás egyik szünetében. Magánzárkájukban arról is nagy késéssel értesültek, hogy Nagy Imrét kivégezték - fűzte hozzá.

Mikó Zsuzsanna

, a nemzeti levéltár főigazgatója rámutatott: az 1956 decemberében megkezdődött statáriális eljárások, illetve az 1957 januárjától lefolytatott népbírósági eljárások is megjelennek a DVD-ben, amely a múlttal való szembenézésben segít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.