Kultúra

A plébánia a hívek aláírásával tiltakozik a fekáliás mű ellen

A plébánia a hívek aláírásával tiltakozik a fekáliás mű ellen

2012. november 27., kedd
A plébánia a hívek aláírásával tiltakozik a fekáliás mű ellen

Tiltakozó és bocsánatkérésre felszólító levelet küldött Botka László polgármesternek az emberi ürüléket ábrázoló Reök-palotai installáció miatt a szeged-tarjánvárosi plébánia és a hívek: 99-en írták alá a levelet.

Ahogy arról a SZEGEDma.hu

elsőként beszámolt

, egy felfelé fordított tenyerű kézcsonk körüli tizenkét tányérra élethű emberi ürüléket rakott egy művész a Reökben látható installációjában, melynek azt a címet adta, hogy „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben”. Az ügyben először a kulturális bizottsági ülésen robbant ki vita, majd több helyi egyházi személy is kifejezte nem tetszését az installációval kapcsolatban, amelyben a tiltakozók szerint nagyon erősen érződik utalás a keresztény vallásra. A Reök-palota művészeti vezetője

félreértelmezésről beszélt.

Most szerkesztőségünkbe egy levél is érkezett, melyet a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia és annak 99 híve írt alá. A polgármesternek címzett levélben kérik a mű eltávolítását, és bocsánatkérésre szólítják fel az intézmény vezetőségét. Alább olvashatják a levelet.

Tisztelt Polgármester Úr! Hitünkben sértve és megalázva, felháborodottan emeljük fel hangunkat a Reök-palotában november 17-én nyílt kiállításon látható Győrffy László-installáció ellen, amely negatív üzenetét címében is kifejezi: „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben”. Az installáció a korlátlan művészi szabadság leple alatt egyértelműen megsérti az emberi és vallási alapértékeket, és sokkolja a Szegeden többségben élő keresztény embereket, legdurvább módon rombolni kívánva a vallásos polgárok legszentebb érzéseit és undort keltve a hagyományos esztétikai értékek képviselőiben is. Mi, Szegen élő polgárok tiltakozunk az ellen, hogy a Reök-palotában, amelyet önkormányzati támogatásból tartanak fenn és kiállítóterme a legértékesebb művészi értékek közvetítésére hivatott, a keresztény vallási értékeket gyalázó, az emberi méltóságot lábbal tipró és gyűlöletet keltő installációt mutassanak be modern művészeti csomagolásban. Azért fordulunk a város közgyűléséhez és a polgármesterhez, hogy azonnali hatállyal vegyék ki a tárlatból Győrffy László művét, és a Reök-palota vezetősége pedig kérjen nyilvánosan bocsánatot azon hívő emberektől, akik vallásos érzületét ezzel az installációval megsértették

- írja a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia vezetősége és hívei nevében

Benyik György

plébános.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.