Kultúra

Ismét megrendezik a Görgey Artúr történelemversenyt

Ismét megrendezik a Görgey Artúr történelemversenyt

2012. október 23., kedd
Ismét megrendezik a Görgey Artúr történelemversenyt

A szegedi Tisza-parti Általános Iskola és a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület közös szervezésében október 26-án negyedik alkalommal kerül sora a Görgey Artúr történelemversenyre.

A korábbi években előbb az 1948-49-es forradalom és szabadságharc, majd a Magyarok az első világháborúban, legutóbb pedig a Rákóczi-szabadságharc volt a verseny központi témaköre. Az idei évben a vetélkedő feladatai a magyar–lengyel történelmi kapcsolatok köré épülnek, amelynek apropójából 3 lengyel csapat is képviselteti magát a megmérettetésen. A nemzetközivé vált versenyre 50 csapat nevezett, ebből 15 a határon túlról. Az érdeklődő iskolák legfeljebb kettő, 3 fős csapattal nevezhettek. A verseny célja a magyar–lengyel barátság ápolása, a határon túli magyar–magyar kapcsolatok erősítése, a középiskolai felvételire való felkészülés segítése, a tanulók elméleti ismereteinek bővítése valamint az önálló munkára és csapatmunkára nevelés. Ennek megfelelően a vetélkedő mellett, a résztvevők egyéb közös programokon vesznek részt. Az egész napos rendezvénynek, idén is a Tisza-parti Általános Iskola ad otthont. A vetélkedő és a kísérőprogramok támogatója között a Csongrád Megyei Önkormányzat, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Móra Ferenc Múzeum, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a Budapesti Lengyel Intézet, a Mozaik Kiadó, Rubicon-Ház Kft. szerepel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.