Kultúra

Szent Bertalan-ünnep – boroskás út Villány árnyékában

Szent Bertalan-ünnep – boroskás út Villány árnyékában

2012. augusztus 23., csütörtök
Szent Bertalan-ünnep – boroskás út Villány árnyékában

Gyalogos túrával, kenyérszenteléssel, szentmisével és természetesen borozással adóznak Szent Bertalan ünnepének Palkonyán egy Baranyai kis faluban. A szép ünnep, a hálaadás, mint kezdeményezés Somogyi Tibor pécsi-villányi szőlész-borász személyéhez köthető, az Elitbor.hu főszerkesztőjének, a borszakíró Dlusztus Imrének ide kapcsolódó, Két ásónyom történelem című írását olvashatják.

Somogyi Tibor, Kisjakabfalva és az oltványok

Villány árnyékában éli mindennapjait a ma 163 lelket számláló Kisjakabfalva. A főutca és a pincesor összeérő nyomvonalát egy vízfolyás hangsúlyozza. Ezért aztán jó messzire állnak egymástól a szembe néző házak. A második világháborút követően innen, az ablakok mögül méregették egymást az emberek: a kitelepítést olykor a hadifogság árán megúszó svábok és azok a felvidéki magyarok, akiket a csehszlovák kormány mint kollektív bűnösöket zavart el a szülőföldről. A török hódoltságot követően a XVIII. században hazánk elnéptelenedett területeinek feltámasztására három jelentősebb hullámban telepítettek be németajkú lakosságot Magyarországra. Baranya vármegyébe is több alkalommal érkeztek telepesek, Kisjakabfalvára leginkább az 1760-1770-es években. A betelepülő svábok szinte kizárólag mezőgazdasági termelésből éltek és igen széleskörű önellátásra rendezkedtek be. Kisjakabfalva a II. világháborút megelőzően érte el legnagyobb lélekszámát, hozzávetőleg ötszáz fővel. Innen indult

Somogyi Tibor

borász, akinek különleges építészeti megoldású látványpincéje Pécs belvárosában, a Kálvária-domb lábánál hökkenti meg az arra járót. A várfalra és a Széchenyi térre néző pince boltíves, vas kapukkal zárt portáljai egyszerre archaikusak és modernisták. A klinker tégla borítás pedig úgy díszít, hogy közben összeköti a több hektár zöldfelületet a várfallal és az ahhoz épített utcákkal. Szintek, stílusok, korok, üzenetek találkoznak itt. Somogyi Tibor kiváló borász, akiről jóval kevesebbet hallani, mint amennyit megérdemel. 2006-os cabernet sauvignonja az országos borversenynek tekintendő VinAgorán aranyérmet nyert, ami nem lehet a véletlen műve. Somogyi nagyon szépen bánik a cirfandlival, ezzel a hagyományos, az alföldi kövidinkához hasonló sorsú, a szocialista nagyüzemekben meggyalázott, értékes fajtával. Választékában találhatók nagyon jó ivású közép kategóriás és kiváló beltartalmú, gazdag prémium borok. És hát ott van ez a különleges látványpince is.

Elkülönülve mulattak

Tudatos borturista hozzáolvas és kirajzolódik a tipikusan magyar sors: Somogyiék anyai ágon módosabb földműves családnak számítottak, de az édesanyja a testvérével korán árvaságra jutott. Tovább nehezítette a helyzetet a világháború, amit mintegy lezárva kitelepítették a teljes rokonságot Németországba, és amijük volt, más kezébe került. Az édesanyát mint német anyanyelvűt elvitték málenkij robotra karácsony másnapján: ültek az asztalnál és vitték őket előbb Bajára, onnan Oroszországba. Éppen hogy betöltötte a tizennyolcadik évét, törékeny lányként dolgoztatták majdnem négy évet bányában. Egyetlen bűne az volt, hogy a legutolsó népszámláláskor németajkúnak vallották magukat. Mire hazajött, már semmijük nem volt, a rokonság kitelepítve, csak a kishúga meg a dédnagymama maradtak itt, akiket kiraktak a pincesorra egy földes lyukba lakni. Az üresen maradt sváb házakba hozták a szerencsétlen felvidéki magyarokat, köztük azt a fiatalembert, aki aztán Somogyi Tibor édesapja lett. A felvidékiek hasonló utat jártak be, mint a svábok, csak ők más házához, földjéhez, szerszámaihoz juthattak hozzá. Sokan közülük képtelenek voltak feldolgozni a váltást: az idősebbek mindig összecsomagolva várták a teherautót. „Apai nagyapám a Dunaszerdahelyi járás Magyar Pártjának titkára volt, ezért mint jó magyart elsők között rakták vagonba. Édesapám huszonnégy éves volt akkor, alig jött haza a háborúból. Ők is módosabb gazdáknak számítottak, a család kisnemesi múltja hosszú évszázadokra visszanyúlt, nagyapám járási képviselőként is erősen tartotta a magyarságát. Ebben a kis faluban telt el a gyerekkorom, ahol országút sem volt, és az iskolában az első négy osztály együtt tanult. Egy 1956 miatt oda száműzött tudós ember volt a tanítónk, akivel ma is tartjuk a barátságot a korkülönbség ellenére. Ősztől tavaszig nem lehetett kimenni a faluból, csak szekérrel vagy gumicsizmában, mert térdig ért a sár. De ha megnézzük, ezekből az osztályokból a gyerekeknek legalább kétharmad része diplomás lett, és megmaradt a tartása is, ami még sokkal nagyobb dolog. Ebben a zárt közösségben a nemzetiségi ellentétek erőteljesen benne éltek, ilyen indíttatással nőttünk föl. Édesanyám a második sváb lány volt a faluban, aki magyarhoz ment hozzá. Regényt lehetne írni erről az egészről. A búcsúbálokról, ahol nemzetiség szerint elkülönülve mulattak a népek...” – mesélte

Boros Károlynak

, a nem csak nevében boros, jó tollú kollégának Somogyi Tibor. És most itt ülünk a látványpincében. Gyönyörűen felújított, hangulatos hely, ami korábban valóban borpince volt, azután ifjúsági klubot akartak belőle kreálni, majd a hajléktalanok szálláshelye lett. Az alsó szinten palack érlelő és kóstolóterem látható, a felsőn zajlik az élet, mert a vinotékába kétpercenként érkezik vásárló. Kiváló üzletpolitikára utal, hogy a borász nem értékesít kereskedelmi láncoknak, nem fizet másnak polcpénzt, nem ad indokolatlan kedvezményt a multinak, hanem a maga jól felépített klubhálózatán keresztül adja el a borát.

A szőlészet nehézipara

Régi borász igazság, hogy a jó bor az, ami el van adva. A legjobb meg az, ami ki van fizetve. Nos, miután a Somogyi-borok kétharmadát innen viszik el, itt vannak a legjobb borok. Mivel létezik Szeged-Villány tengely, s mert a Szegedi Tudományegyetemen több borkurzus is működik, célszerűnek látszik kiterjeszteni az érdeklődésünket a Somogyi Családi Pincére és a másik fő tevékenységet biztosító kiskassai oltványtelepre. Ide és a borhoz, borászathoz kacskaringós út vezetett, mert az oltványtermesztés mint a szőlészet nehézipara szinte életre szólóan taszította magától. „A lehető legfáradságosabb munka ez. Dupla ásonyom mélyen kellett leásni, az oldalfalát leréselni és oda iskoláztuk az oltványt. Locsolókannával hordtam a vizet, borzasztóan elfáradtam. Aztán ősszel is két ásonyomot mentünk le, oldalról kellett alányúlni. Szálanként kiforgatva emeltük ki az oltványt, hogy a gyökerét ne sértsük meg.” A technikumot már Pécsett végezte gépészként mint oly sok borász itt a térségben. A beremendi cementgyár vezérlőjében kezdett, majd tulajdonképpen egy véletlen folytán vegyipari gépész technikusként az ország legfiatalabb igazgatója lett a villánykövesdi téglagyárban, mindössze huszonhárom évesen. Szorgos emberként a megkeresett pénzt igyekezett befektetni, és itt jött a gyerekkorban megszerzett tapasztalat. A lazuló szocializmusban nemcsak a háztájiban, hanem az úgy nevezett szakcsoportban is elég nagyra lehetett nőni, sőt azt sem tiltották, ha magánszemélyek szövetkezetet alapítottak. A téglagyári kemény munka mellett ilyen alapokon született meg, majd bővült az oltványtelep. Kevésbé hangoztatott, ezért itt is kiemelendő tény, hogy a világ szőlőtermelését egy pécsi születésű sváb ember, Teleki (Taussig) Zsigmond mentette meg azzal, hogy a filoxéravész idején negyvenezer magoncot válogatott le, amelyek alkalmasak voltak a csaknem végzetes járvány után az újratelepítésre. A Földkerekségen a szőlőterületek hetven százaléka Teleki villányi oltványtelepéről származik. Később, már a szocializmusban, a villányi állami gazdaság is erre szakosodott. Ide jártak dolgozni Somogyi Tibor szülei is.

Nyaklánc venyigéből

„Amikor még olyan kicsi voltam, hogy az asztal alatt játszottam, oltáskor gyűjtögettem a szőlővessző lehulló, szivacsos karikáit. Mert hát úgy tanították az oltást, hogy a 45 fok, ami az alany és a nemes vessző összeillesztéséhez kell, akkor jön ki pontosan, ha a késével kettőt vág az ember. A második vágás metszlapja, ez a belül laza, szivacsos rész röpült szerteszét. Zsinórra fűztem, nyakláncot készítettem belőle” – említi azokat az időket, amikor még nem tartózkodott tudatosan a szőlőtől. Végül utolérte a sorsa. Az évek hosszú során át jól működő oltványtermesztés egyik pillanatról a másikra megakadt. Ekkor már a végtelen szovjet piacra dolgoztak, ahová millió szám szállították az oltványt. Az utolsó, több százezres tételt viszont már nem vették át. Földterületet akkor tájt még a villányi térségben is viszonylag könnyű volt találni, az oltvány meg ott volt kéznél. Visszahúzta a szőlővessző az anyaföldhöz és a borhoz. Egy kisebb kötetnyi történet rajzolódik ki. Közben van idő ránézni a borokra is. A vinotéka több vásárlója csak odatelefonál a szokásosért és beugrik, viszi a kikészített csomagokat. Meglepő módon a többség a bag in box kiszerelést viszi. „Franciaországban a kiskereskedelmi forgalomban már többségben van a dobozos bor. Ez a vákuumfólia, ami a dobozon belül van, a kifolyatott borral együtt zsugorodik össze, így nincs mód arra, hogy oxidálódjék a tartalom. Nagy borokat természetesen palackban tartunk, de a mindennapok italához kiváló kiszerelés a doboz. Mondogatják lenézően, hogy ez zacskós bor, de én azt mondom, hogy inkább konzultáljanak a franciákkal.” Ami az újító kedvet illeti: a kiskassai birtok mellett immár 25 hektár oltványtelepet működtet a Békés megyei Battonyán is. „Olyan területet kerestem, ahol korábban sohasem volt borszőlő-termesztés. Így az oltványok nincsenek kitéve a veszélyeknek. A világ szőlészete rossz úton jár, mivel óriási vegyszeres terhelést alkalmaz, amire egyre erősödő kártevők adnak fenyegető választ. A világ művelt területeinek mindössze 3 százaléka a szőlő, de ezen használjuk el a növényvédelmi kemikáliák 30 százalékát. A franciák már tudják a választ, kiválogatták azt a nyolc fajtát, amivel túl tudják élni az esetleges katasztrófát, amit én mintegy két évtizeden belül látok bekövetkezni. A szőlőt és a talajt ugyanis nem lehet a végtelenségig megterhelni, a biogazdálkodás pedig nem tud nagyobb teret kapni – épp a kártevők, gombák megerősödése miatt.” Ezzel a súlyos tanulsággal köszönök el. Innen Palkonyára vezet az út. A tóra néző dűlő közepén áll a Somogyi Tibor által emeltetett kápolna. Azt mondja, a régi sváb falvakban minden dűlőben állt egy kereszt, a szőlőhegyen pedig egy kápolna. „Nem fontos, hogy minden nap egyre nagyobb bevételem legyen, hogy tudjak költeni új technológiára, autóra, házra. A régiekre is gondolni kell, és mindenek előtt Istenre, aki sok próbatétellel, de megtartott bennünket” – csengenek fülemben a mondatai. A kis kápolna oltárát egy évben egyszer nyitják ki, Szent Bertalan éjszakáján, amikor nyolcvanan-százan virrasztanak itt imádkozva, énekelve. A kápolna anyagát a hegy régi, romos épületeiből szedték össze. A kövek és az emberek is itt vannak otthon évszázadok óta.

Dlusztus Imre

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.