Kultúra

Ékkő, gyémánt, gyönyörűség - érkezik a szabadtéri Máriája + FOTÓK

Ékkő, gyémánt, gyönyörűség - érkezik a szabadtéri Máriája + FOTÓK

2012. augusztus 1., szerda
Ékkő, gyémánt, gyönyörűség - érkezik a szabadtéri Máriája + FOTÓK

Szarka Tamás Mária című musicaljével folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok augusztus 3-án és 4-én. A rendező Vidnyánszky Attila, aki már a tavalyi Tragédiával is bizonyított a csillagtetős színpadon. Szerdán közönségtalálkozón beszéltek az alkotók a zenés előadásról.

Szarka Tamást

(Ghymes) mintegy 15 éve foglalkoztatja a téma. A musical zeneszerzője és szövegírója elmondta, a magyaroknak nemcsak a karácsonyi ünnepkör révén van kötődésük

Máriához

, hanem történelmileg is, már az ősmagyar hitvilágban is felfedezni vélik Szűz Mária előképét. Szarka arról is beszélt, különösen megérintette a betlehemi gyerekgyilkosságok, az aprószentek története (mikor

Heródes

Jézust

kerestetve megölet minden két évnél fiatalabb gyermeket), azok aktualitása. Emellett a szállást kereső Máriáról szóló népi balladában mindig megdöbbentette az a mondat, ahogyan a kovács elutasítja a várandós édesanyát: „nem érek rá most, mert szögeket kell csinálnom...” Talán már azok a szögek készülnek, amivel Krisztust később keresztre feszítik? A zeneszerző azt is hozzátette, a darab szépen megmutatja azt, hogy miként üldözi a legerősebb a legtörékenyebbet, a leggyengébbet, és azt, hogy mégis a gyenge győz, igaz, vér és veríték árán.

Belőlünk szól

Ezer és ezer feldolgozása létezik a Mária-témának: festők, költők, írók feszültek neki a bibliai történetnek – fogalmazott Vidnyánszky Attila. Nem is csoda a számos remekmű, hiszen az ember egész életében azzal van elfoglalva, hogy a hitét megfogalmazza. A rendező arról is beszélt, a szöveg első zsengéjétől, az első dallamoktól kezdve végigkísérhette a darab születését, ami egyébként operának indult, és nem is megszokott, angolszász musical lett, hanem átmenetet képez az opera, a passiójáték, a táncjáték és a musical között. Tudatosan nem követték a „klasszikus” vonalat, a rendező tapasztalata szerint ugyanis a magyar musicalek is többnyire inkább magyarul szóló amerikai musicalek voltak, amiken idegenséget érzett. Nagyon izgalmas, belőlünk szóló történet – összegzett Vidnyánszky Attila. Azt is hozzátette, komoly színészi teljesítményt követel meg a mű, ezért választott remekül éneklő prózai színészeket szereplőknek.

A gyerek a csoda

„Különleges zenéje van a darabnak, ami leképezi Szarka Tamás világát, színpadi megjelenítése pedig erősen magán hordozza Vidnyánszky Attila kézjegyét: mozgalmas, színes képekkel teli, katartikus. Ez a darab egy ékkő, gyémánt, nincs rá szó: gyönyörűség” – fogalmazott a Máriát alakító Újhelyi Kinga, aki számos musicalben is szerepelt már, többek között a La Mancha lovagjában és a West Side Storyban. A színésznő elmondta, szakmai és civil élete harmonikusan halad egymás mellett, hiszen éppen egy várandós nőt alakított, mikor kislányával volt állapotos, majd a szülés után nem sokkal kezdték próbálni a Máriát, így újra átélhette a szép pillanatokat. A gyerek a jövő, a gyerek egy csoda – tette hozzá Vidnyánszky Attila, aki egyébként hat gyermek édesapja. Mint mondta, a ma fájdalmából fogalmazták meg a darabot, az volt a céljuk, hogy megjelenjen a színpadon a kegyetlen heródesi világ, és az iszonyat kellős közepén szülessen meg a remény.

Jön a lemez is

A darab egyik legszebb dala az angyali üdvözlet. Az arkangyal szerepében a színpadra lépő Rácz József elárulta, kezdetben sokat kereste, hogyan tudja elmondani az angyal szövegét úgy, hogy hiteles legyen. Az Erzsébetet magára öltő Pápai Erikától megtudtuk, szereti, mikor egy-egy darabban a színészetet a maga teljességében felvonultatják, zenével, a prózával és a mozgással. A Józsefet alakító Bakos-Kiss Gábor pedig úgy nyilatkozott, a musical második felében, a gyerekgyilkosságok után József kilép a szentképeken megszokott, a szent családot óvó háttérszerepéből, és számon kéri Heródesen kegyetlenségeit. A Mária a rendező elmondása szerint tudatosan a Dóm térre készült, tavaly decemberben a debreceni Főnix Csarnokban debütált. Duplalemez is készült a musicalből, ami valószínűleg a pénteki bemutatóra megérkezik – árulta el Szarka Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.