Kultúra

Lassan óvodába jár a Firkin zenekar + FOTÓK

Lassan óvodába jár a Firkin zenekar + FOTÓK

2012. augusztus 27., hétfő
Lassan óvodába jár a Firkin zenekar + FOTÓK

Sok a közös vonás bennünk, és az írekben, de lenne mit tanulnunk tőlük - mondta Péter János, a Firkin zenekar fuvolása SZIN-es fellépésük előtt. Az ír kocsmazenét játszó banda egy fergeteges koncerttel ünnepli szeptemberben negyedik születésnapját.

- Őrült augusztusi turnén vagytok, és még nem is értetek a végére. Milyen volt eddig, és mit tartogat még ez a hónap a Firkinnek?

- A nagy turné sok miniturnéból áll össze - nem megyünk haza egy jó ideig még, folyamatosan járjuk az országot. A SZIN-es fellépést követően is kimegyünk egy motoros találkozóra, jó későn játszunk majd, utána pedig irány Marosvásárhely, Erdély. Szinte aludni sem fogunk.

- A felsorolásodból is jól látszik, hogy rengeteg helyre hívnak benneteket. Szereti az ír kocsmazenét a hazai közönség?

- Igen, és ennek mi nagyon örülünk. Azt, hogy nemzetközi szinten kedvelni fogják várható volt, de mégiscsak itthon vagyunk otthon, nekünk is sokkal nagyobb öröm a hazai közönséget szórakoztatni.

- Mondják, hogy sírva vigad a magyar. Mennyire lehet összepárosítani a magyar mentalitással az ír kocsmazenék pörgős, vidám stílusát?

- Majdnem igaz ez az írekre is, egy kis változtatással: ők vigadva sírnak. A komolyabb, borúsabb témájú dalokat is képesek vidám nótában előadni. Ezt érdemes lenne eltanulnunk az írektől. Megjegyzem: nagyon hasonlóak vagyunk, az írek például ismerik és kedvelik a magyar humort, ők is ugyanolyan, perifériára szorult nép, rengeteg megoldatlan lelki problémával. Ettől fantasztikus a művészetük, zenéjük, és talán ezért fogadja ilyen pozitívan a hazai közönség is a dalaikat.

- Sokat megfordultok külföldön, Írországban koncerteztetek már?

- Meghívást már kaptunk, de egyelőre még nem sikerült kijutnunk. Ez is egy megoldásra váró feladat, az egyik nagy álmunk.

- A SZIN visszatérő zenekaraként mit jelent nektek ez a város?

- Tele vagyunk pozitív élményekkel, amit a mai koncert is bővíteni fog. Rengeteg majdnem meztelen lány van itt, és mindig nagyon jó időt fogtunk ki. Sajátos hangulata van ennek a fesztiválnak itt a Tisza partján: van egy külön íze ennek a helynek, meg se tudnám mondani, hogy miért. Talán a folyó szomszédsága, vagy a kellemes idő, de lehet, hogy a sok szép emlék miatt. Vagy ez a sok szép lány lehet az oka?

- A magyar lányok méltán híresek szépségükről, Szeged pedig különösen jól áll ezen a téren...

- Igen, Németország után felüdülés volt hazatérni ebből a szempontból is (

nevet

).

- Mik a tervek az őszre?

- A már említett erdélyi fellépést követően, szeptember végén lesz egy nagy koncertünk, ami a negyedik születésnapi bulink is lesz egyben - lassan óvodába járunk. Most erre készülünk minden erőnkkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.