Kultúra

Természet ihlette festmények a Román Kulturális Intézetben + FOTÓK

Természet ihlette festmények a Román Kulturális Intézetben + FOTÓK

2012. július 25., szerda
Természet ihlette festmények a Román Kulturális Intézetben + FOTÓK

Két és fél hét művészeti táborának termését tekinthetjük meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A StArt Plein Air Nemzetközi Művésztelepen tizenegy alkotó meríthetett ihletet a természet színvilágából, festményeik a szabad ég alatt, festői tájakon születtek.

Szerb, román és magyar művészek festményeiből nyílt tárlat kedd délután a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének kiállító termeiben. A festmények mindegyike a 2012-es a csongrádi StArt Plein Air (francia szó, jelentése: "nyílt levegő") Nemzetközi Művésztelep berkein belül született: Gyermelyen és Csongrádon tizenegy festő több, mint két hétig dogozhatott együtt. A képek különlegessége, hogy a műterem téglák határolta, szűk kalitkájából kiszabadulva a szabad ég alatt készülhettek el - ez a szabadban való festés, a látvány hangulatának megörökítése. A művésztelep lényege, hogy olyan természet közeli alkotótábor jöjjön létre, ahol az alkotók nyugodt, békés környezetben tudják tevékenységüket végezni.

"A művésznek rendkívül motiváló, ha kint dolgozhat a természetben. A Tisza partjának színvilága, a zöld táj és a kék ég találkozása egészen más színvilágot ad az alkotásnak. Nagyon inspirálóan hatott ránk" - árulta el portálunknak Árnyas Koppány Ákos festőművész (fenti képünkön, "Csongrádi Altamira" című alkotásával). Kimondott tematikai megkötés nem volt, mindenki a saját stílusában dolgozhatott, az őket ért impulzusokat jelenítve meg a képeken. Színviláguk éppen ezért rendkívül vegyes, a világos hangulatú képektől az erős, sötét tónusokig az érzelmek széles tárháza megragadt a vásznon. Habár némelyik festménynek keretet ad egy bizonyos téma, a festőművész szerint a képek értelmezése egyénenként változó lehet, a befogadó szemén keresztül más-más jelentéssel bírnak az alkotások. Árnyas Koppány Ákos "Csongrádi Altamira" című művét mutatta be nekünk. "Az Altamira-barlangok varázslatos rajzolatai attak ihletet az elkészítéséhez. Amellett, hogy hangulatfestmény, egy félig elrejtett tájkép is, a Tisza természeti képét vezettem fel rá" - magyarázta a művész. A kiállítás augusztus 27-ig tekinthető meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében, a Dugonics tér 2. szám alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.