Kultúra

Nyílt napot tartanak Nandafalva hindu templománál

Nyílt napot tartanak Nandafalva hindu templománál

2012. július 27., péntek
Nyílt napot tartanak Nandafalva hindu templománál

Nyílt napot tartanak szombaton a balástyai tanyavilágban található Nandafalva hindu templománál, az érdeklődők betekinthetnek a közösség mindennapjaiba, és megismerhetik az ott élők szellemi értékeit – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Hagyomány, hogy a nandafalvi hindu közösség minden nyáron India-napot szervez, melyre elsősorban a környékbeli települések lakóit várják, de messze földről is gyakran érkeznek vendégek. A negyven hektárnyi érintetlen terület közepén álló templom és a körülötte elterülő szentélypark nyugalma évről évre szép számú látogatónak nyújt lelki feltöltődést. Az idei nyílt nap is különös kulturális csemegéket kínál a vendégeknek:

Túri Virág Réka

táncművész és a Parvati odisszi indiai klasszikus tánccsoport a Tíz avatár című darabot mutatja be, az Ausztriából érkező Gabriele Fall Gandharvika gitárművész-énekes pedig vaisnava spirituális zenei feldolgozásokat szólaltat meg. Az esemény csúcspontja a védikus tűzáldozat lesz: a több ezer éves hagyománynak megfelelően a hindu templom kertjében épített kőoltárban egy szerzetes lobbantja fel a lángokat, melybe mindenki dobhat néhány szemet a faluban termelt búzából, miközben a hívők az ősi mantrákat éneklik. A rendezvény célja az is, hogy bemutassa, mit nyújthat az több ezer éves indiai kultúra a ma emberének. Az érdeklődők előadást hallhatnak a reformtáplálkozás történetéről, lesz reflexológiai bemutató, kiderül természetes alapanyagokból, miként készíthetők akár otthon is biokozmetikumok, a gyerekek kipróbálhatják a hennafestést és a vendégek az indiai bazárhangulatba is belekóstolhatnak. Nandafalva 1979-ben alakult. Kezdetben a ma jógakolostorként működő épületben gyakorolta lelki életét a hindu vallást követő közösség; a tanya egyik szobáját rendezték be kápolnának. A rendszerváltást követően újabb családok költöztek az alföldi tanyavilágba, 2000-ben pedig megépült a hagyományos hindu és magyar elemeket ötvöző nandafalvi templom.

Vaisnava hindu templom - Nandafalva

in

Csongrád County

Vaisnava hindu templom - Nandafalva szabadtéri szentély

in

Csongrád County

Vaisnava hindu templom - Nandafalva kert

in

Csongrád County

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.