Kultúra

Jekyll és Hyde: horrormusicallel nyit a szegedi szabadtéri + FOTÓK

Jekyll és Hyde: horrormusicallel nyit a szegedi szabadtéri + FOTÓK

2012. július 3., kedd
Jekyll és Hyde: horrormusicallel nyit a szegedi szabadtéri + FOTÓK

Július 6-án kerül sor a Szegedi Szabadtéri Játékok első bemutatójára, Frank Wildhorn lebilincselően izgalmas darabját, a Jekyll és Hyde-ot tűzik műsorra három előadásban. A borzongatóan démoni mű, a musical-thriller bámulatos színpadi megoldásokra ad lehetőséget.

A szabadtéri első közönségtalálkozóján a Jekyll&Hyde főszereplői és rendezője (

Molnár László, Janza Kata, Tunyogi Bernadett, Forgács Péter

) a Magyarországon 11 éve műsoron szereplő örökzöld musical keletkezéséről és hosszú életének titkáról beszéltek. A színházkedvelők 2002-ben már láthatták Jekyll és Hyde történetét a Szegedi Nemzeti Színházban, de az idei bemutató alapjaiban fog eltérni tőle. A 2002-es előadás teljesen a Broadway-n előadott musicalre hasonlított, idén viszont rengeteg változást eszközöltek, hangsúlyozta Molnár László rendező, aki a darab főszereplője is egyben, ő alakítja egy személyben Jekyllt és Hyde-ot is. A történet szerint a jó nevű orvos, Henry Jekyll különleges széruma, mely elválasztja egymástól az emberben lakozó jót és gonoszt, vérfürdőhöz vezet. A skizofrénia témakörét középpontba állító darabban ugyanis az ő alakításában szólal meg Dr. Jekyll és Mr. Hyde is, és nemcsak az egész előadás során kell két jellemet magára öltenie, hanem a darab végén egy dalon belül kell, hogy hangnemet váltson. Molnár László rendező az előadás próbáit a Győri Nemzeti Színházban kezdte meg, teljes nappalokat és éjszakákat töltött a nézőterén, hogy instruáljon, világítson, hangosítson, jeleneteken módosítson – egyszóval a lehető legjobb előadást „varázsolja” a színpadra. Ráadásul ő játssza a főszerepet is, amely önmagában sem nevezhető könnyű feladatnak. A skizofrénia témakörét középpontba állító darab ugyanis számára nem okozott problémát, hiszen mint fogalmazott, személyiségében is benne van ez a kettősség, egyformán izgalmas egyszerre a jó és a rossz bőrébe bújni. A két fontos karaktert, Lucyt és Emmát játszó Janza Kata és Tunyogi Bernadett is izgalmas napokat tudhat maga mögött. Mindketten belebújtak már ugyanezekbe a szerepekbe több mint tíz évvel ezelőtt, hiszen a legendás Jekyll-előadásban ők is szerepeltek, ám az új rendezői koncepció miatt szinte újra kellett tanulniuk mindent. Ráadásul Bernadett egy vadonatúj dalt is kapott, amelyet korábban még nem hallhatott a magyar közönség.

Mind a négy színész imád Szegeden játszani, hiszen valamennyiük karrierje vagy itt kezdődött, vagy pedig a Tisza-parti városban értek el kiváló szakmai sikereket. Janza Kata például a szabadtérin debütált az Elizabethben, Bernadettet pedig a Valahol Európában című musicalban vagy a Jézus Krisztus szupersztárban láthatta a közönség. Forgács Péter, a győri színház igazgatója és színésze ugyancsak emlékezeteset alakított az István, a királyban, de emlékezhetünk rá az Elizabethből is. A rendező nem hajszolja túl a színészeket, a trópusi melegekre tekintettel nem reggel és délelőtt próbálnak a Dóm tér színpadán, hanem este 9 után. Ízig-vérig nyugat-európai produkciót ígér Molnár, monumentális díszlettel, óriási plexi falakkal, a nem mindennapi látványt 4 projektor biztosítja, lesznek tüzek a színpadon, gyilkosságok, emberek égnek, vér fog folyni, egyszóval minden adott lesz ahhoz, hogy meggyőzően elénk varázsolják a korabeli ködös London hátborzongató hangulatát. Tíz év után mindenki túl van már a fiatal korral járó lelkesedésen, naivitáson, érettebben és tapasztaltabban térnek vissza a darabhoz, most több a lélek, kevesebb a technika, vallják a szereplők. Most inkább azon van a hangsúly, hogy legyen az előadásnak kisugárzása. Janza Kata kisfia szerint van édes, sós, savanyú, keserű és pont jó. A Jekyll & Hyde 11 év után ilyen lett, pont jó. Minden szereplő és a rendező maximális erőbevetéssel készül, azt ígérik, a darab nagyot fog szólni. A direkt a Szabadtéri Játékok méreteire szabott művet az ország legnagyobb színházában, a Győri Nemzeti Színházban próbálták el a színészek, akik szombaton megérkeztek Szegedre. Az egyhetes próbasorozat után július 6-án hivatalosan is elkezdődik az idei Szegedi Szabadtéri Játékok a Jekyll és Hyde című kultuszmusicallel, amelyet még 7-én és 8-án tekinthet meg a közönség (esőnap július 9.).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.