Kultúra

Híres emberekről nyílik bélyegkiállítás az Alföldi Galériában

Híres emberekről nyílik bélyegkiállítás az Alföldi Galériában

2012. július 5., csütörtök
Híres emberekről nyílik bélyegkiállítás az Alföldi Galériában

Mintegy háromezer bélyegen, bélyegblokkon és sorozaton, első napi borítékon, valamint különleges filatéliai dokumentumon jelennek meg Európa híres emberei azon a bélyegbemutatón, mely Hódmezővásárhely és német testvérvárosa, Hechingen gyűjtőinek anyagaiból nyílik július 7-én, szombaton délután 5 órakor az Alföldi Galériában.

Magyar, német, angol, francia, orosz, afrikai, észak- és közép-amerikai bélyegek széles skáláján híres emberekről szóló tematikus anyagok lesznek megtekinthetőek a szombaton nyíló bélyegkiállításon Hódmezővásárhelyen. Hatvani Márk, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének (MABEOSZ) elnökségi tagja elmondta, hogy a bélyegversenyekkel ellentétben itt elsősorban nem az egyediség és a bélyegkülönlegességek dominálnak, hanem egy-egy téma vagy személy köré csoportosították a kiállító gyűjtők anyagaikat. Jó példa erre a Napóleon életét bemutató sorozat, amellyel egy átfogó történelmi és életrajzi képet kaphatnak az érdeklődők a legendás francia „világhódítóról”. A különböző kiadású bélyegeken nyomon követhetők Napóleon csatái, életének főbb mozzanatai, a császárrá koronázástól házasságán át egészen a „sasfióka” (

II. Napóleon

) születéséig, de felesége (

Mária Lujza

) mellett megjelennek Bonaparte szerelmei és szeretői is! A MABEOSZ által összealított anyagot három magyar gyűjtő,

Hatvani Márk, Czellér Árpád

és

Gombos Pál

adja közre. A már említett több száz darabos Napóleon kollekció mellett megelevenedik a

Hunyadiak, János

és

Mátyás

kora, de lesznek bélyegek a reneszánsz festészetről, az „újjászületés korának” híres embereiről,

Michelangelóról

és

Leonardóról

is. Az angol szekcióban

Rowland Hillnek

, a bélyeg atyának állítanak emléket, akinek postai reformjának köszönhetően a világ első postabélyege, a „Penny Black” megszületett 1840-ben. Az angol királyi családból a tíz évvel ezelőtt elhunyt anyakirálynőről lesz egy sorozat, akiről 102 évnyi élete során számos bélyegkiadás látott napvilágot. A kiállítás kezdeményezőjének, a német Hechingen városának anyaga Rainer Kornfeld díjazott

Goethe

és

Schiller

gyűjteményeit vonultatja fel. Ehhez társul Dieter Blessing eddig még ki nem állított "Barangolás a hechingeni posta történetében a bélyegek korszakától a nagymértékű pénzromlásig" című gyűjteménye. Hódmezővásárhelyi híres emberekről ez idáig nem történt bélyegkiadás Magyarországon, ezért a városhoz kapcsolódó egyéb bélyegeken jelenik meg a házigazda. Az első postabélyeg, amelyen Hódmezővásárhely név szerint említésre került az 1981-ben, az 54. bélyegnap alkalmából kibocsátott sorozat 2 Ft-os címlete volt. Ezen egy 1832-ben készült hódmezővásárhelyi menyasszonyi láda látható. Az 1987-ben megjelent „Régészet” bélyegsorozat első darabja a Hódmezővásárhely-Kotacpart Vata-tanya lelőhelyen, 1934-ben, Banner János régész-professzor által feltárt egyik újkőkori élelemtároló edényt ábrázolja. E két, a Tornyai János Múzeum gyűjteményében található tárgyat nemcsak bélyegeken, hanem eredetiben is megtekinthetik a látogatók. A Híres emberek bélyegeken kiállítás július 7-én, szombaton 17 órakor nyílik meg az Alföldi Galéria emeleti termeiben. Köszöntőt mond Hatvani Márk, a MABESOZ elnökségi tagja, a tárlatot Almási István alpolgármester nyitja meg. Közreműködik Zoltán Péter Bessenyei-díjas klarinétművész. A kiállítás augusztus 14-ig tekinthető meg az Alföldi Galéria emeleti kiállítótermében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.