Kultúra

Szabadtéri kulisszatitkok – könnyed dóm, szilárd emelvény + FOTÓK

Szabadtéri kulisszatitkok – könnyed dóm, szilárd emelvény + FOTÓK

2012. július 12., csütörtök
Szabadtéri kulisszatitkok – könnyed dóm, szilárd emelvény + FOTÓK

1995 óta gyárt díszleteket a tápéi Scabello Bt. Megrendelői között a Szegedi Szabadtéri Játékok mellett fővárosi teátrumokat is találunk. A Dóm térre idén a Hegyen-völgyön lakodalom, a Parasztbecsület és a Mágnás Miska díszleteit is ők készítik. A hétvégén műsoron levő néptáncos produkció díszleteit vettük szemügyre.

Lakatos és asztalos műhely, állványok, szobabelsők. Kint az udvaron a Hegyen-völgyön lakodalom díszletelemei már készen álltak a Topolya sorra való átszállításra kintjártunkkor, július 5-én, hogy megkezdődhessenek a próbák. Bent a serény kezek alatt pedig a Madách-színházba a Mary Poppins hátterei készültek (galériánkban ezekből is találnak ízelítőt az olvasók).

UV, szél, eső

„Ideális esetben úgy kezdődik, hogy van egy makett és egy teljes tervdokumentáció, amely alap- és részletrajzokat tartalmaz” – magyarázza

Tóth Kázmér

, a Scabello Bt. ügyvezetője

(második képünkön)

. Ezekről nemcsak a szerkezeti dolgokat lehet leolvasni, hanem látható az a színvilág is, amit szeretne a tervező elérni. „Ezek után nekünk olyan anyagokat kell kiválasztanunk, amik az adott funkciónak és a speciális igényeknek is megfelelnek. Itt nagyon fontos, hogy szabadtérre kerül a díszlet. Más esetekben, színházaknál az, hogy miből van, kevésbé érdekes, hiszen többnyire semmilyen más igénybevételnek nincs kitéve” – fejtegeti az ügyvezető. A Dóm téren nagyon erős UVB-sugárzással kell számolni, lehet nagy szél, óriási esők. Azért is szükséges a tartós anyag, mert nincs idő a javításra. Megüti fülünket az UV-sugárzás. Tóth Kázmértól megtudjuk, a Nap sugarai minden anyagot – fát, szövetet, lemezt egyaránt – roncsolnak, persze rövidebb idő alatt olyan nagy károkat nem okoznak, de a díszleteknek vannak olyan elemei, amik következő évben is visszakerülnek. Így UV-álló festékeket használnak a színek megőrzésére, van ugyanis olyan produkció is, aminek kulisszái két hétig fenn állnak a színpadon, és folyamatosan tűzi és fakítja őket a Nap.

Első a biztonság

Kiválasztották az anyagokat, ezután elkészítik az úgynevezett bontási rajzokat, hogy ki lehessen szállítani és fel lehessen építeni a díszletet. A Hegyen-völgyön lakodalom kulisszája többszintes. A zenekari árokba készítettek egy kiegészítő hatvan centiméteres dobogózatot, van egy színpadszint, egy második, 140-es és egy 260-as szint. Az emelvényt a sok táncosnak alakították ki, nagy terhelést megbíró szerkezetről van szó. Az oldalra kifutó lépcsők is merevítik, hiszen folyamatosan több százan fognak rajta táncolni. Itt csak biztosra lehet menni – szögezi le Tóth Kázmér. A terveken mindenképpen jelzi a rendező, hogy az emelvényeken hány ember fog állni. „A Hegyen-völgyön lakodalomnál azt az instrukciót kaptuk, hogy gyakorlatilag az összes táncos egyszerre szerepelhet rajta. Ebben az esetben olyan alátámasztásokat kell alkalmazni, hogy négyzetméterenként megbírja a szerkezet az 500 kilogrammot” – árulja el az ügyvezető. Ez ugyanakkor a színpadi sztenderd is, ennyit kell kibírniuk a világot jelentő deszkáknak. Egyébként mindig túlméreteznek, hiszen első a biztonság, hogy a színészeknek, statisztáknak semmi bajuk ne történhessen. Ahova csak lehet, korlátok és láblécek kerülnek, hogy a szereplők érezzék a színpad szélét.

Erősít

A másik díszletelem a dóm kicsinyített részlete, itt az volt a lényeg, hogy látványban megjelenjen az épület, ugyanakkor könnyedebb legyen. Ezért vásznas falakban gondolkodtak, az alap fémszerkezet mellett polifoammal, hungarocellel oldották meg a faragásokat, plasztikákat, a rózsaablakot pedig rétegelt lemezből, egy speciális lézerberendezéssel vágták ki. A Hegyen-völgyön lakodalom díszlete közel 8 millió forintba kerül, tetemes mennyiségű anyagot vesz fel, a Dóm térre kisebbet álmodni viszont nem mutat jól – véli Tóth Kázmér. „A néptáncos produkciók mindig fantasztikus hangulatúak, mikor kimegy a néző, már a látvány is megfogja, erősíti a színpadi összhatást” – így az ügyvezető. Előadások után a kulisszák a szabadtéri raktárába kerülnek, amiket a következő produkcióban újra is hasznosíthatnak, nem is beszélve a továbbjátszásokról. A Scabello Bt. számos budapesti színháznak is dolgozik, a Madáchtól a Nemzetin át a Vígszínházig. Ez az egyetlen ilyen nagyságrendű cég Magyarországon, létszáma, technológiája alapján. Mellette inkább olyan díszletgyártók léteznek, akik asztalossal és lakatossal rendelkeznek, de például festőket, szobrászokat szerződtetniük kell. Tápéról hazafelé fotóskollégám megjegyzi: a műhelyekben igen komoly asztalos- és lakatosmunka folyik, a szabadtéri nézője pedig mit sem tud a szorgos kezekről, a hegesztőkről és faragókról, akik nélkül nem állnának a kulisszák…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.