Kultúra

Csárdásrekord Székelyföldön

Csárdásrekord Székelyföldön

2012. július 28., szombat
Csárdásrekord Székelyföldön

Rekordot döntöttek szombaton a gyergyószentmiklósiak az egy időben, együtt csárdást táncoló személyek számát illetően. A csárdást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is együtt táncolta gyergyószentmiklósiakkal.

A 20 perces közös táncot a gyergyószentmiklósiak világtalálkozója alkalmából szervezték meg a székelyföldi város főterén. Július 26. és 29. között Gyergyószentmiklós hazahívta a nagyvilágban szétszóródott szülötteit. A résztvevőket regisztrálták, így állapították meg, hogy 2330-an vettek részt a közös táncban.

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes a részvevőkhöz intézett köszöntőjében rámutatott: nagyon fontos, hogy a magyarság megőrizze értékeit, és ez a táncos ünnepség a kulturális örökség, történelmi sorsközösség megőrzését, éltetését szolgálja. "Amikor egy közösség, így például most a gyergyói közösség, megőrzi a saját hagyományait, akkor ezáltal az egyetemes magyarságnak az értékeit menti, őrzi meg és adja át a következő nemzedékeknek. És ezért azt gondolom, hogy ami most itt Gyergyószentmiklóson történik, az az összes magyar város és az összes magyar közösség számára példaértékű kell hogy legyen az egész Kárpát-medencében" - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Gyergyószentmiklósiak a bajaiak mintegy 1600 fős csárdásrekordját döntötték meg, de a Guinness rekordok könyve nem vállalta a hitelesítést, a szervezők értesülése szerint azért, mert a csárdást nem tartja más táncoktól pontosan megkülönböztethető, sajátos táncnak. A gyergyószentmiklósi csárdás legfiatalabb résztvevője három hónapos volt, a legidősebb 84 éves. A szervezők jövőre a gyergyóiak világtalálkozójára is terveznek egy hasonló, nagy tömeget megmozgató rendezvényt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.