Kultúra

A "nyílt levegő" festményei Szegeden

A "nyílt levegő" festményei Szegeden

2012. július 18., szerda
A "nyílt levegő" festményei Szegeden

A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének kiállító termeiben nyitják meg július 24-én 16 órakor a csongrádi StArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep 2012-es zárókiállítását.

A Csongrádi Művésztelepet 1974-ben friss diplomás fiatal képzőművészek hozták létre, köztük

Aranyi Sándor

, a SZTE Rajz Tanszékének vezetője. Majd 1990-ben létrejött a Csongrádi Plein Air Nemzetközi Alkotó telep, melynek 20 éves történetében öt alkalommal rendezték meg a Mesterek és Tanítványok Találkozóját, ahová a mesterek egy-egy tanítványukat hívták meg. A tanítványok első találkozójára először 2009-ben került sor ahol elhatározták, hogy követve mestereik hagyományát, létrehozzák a saját művésztelepüket, a StArt Plein Air-t. A plein air, a szabadban való festés, a látvány hangulatának megörökítése. Francia szó, jelentése: "nyílt levegő". A művésztelep lényege, hogy olyan természet közeli alkotótábor jöjjön létre, ahol a fiatal művészek nyugodt, békés környezetben tudják az alkotótevékenységüket végezni. Az alkotótábor kiállító művészei:

Árnyas Koppány Ákos

(Magyarország),

Costin Brăteanu

(Románia),

Tijana Holpert

(Szerbia),

Kasza Karola Franciska

(Románia),

Bojan Novakovic

(Szerbia),

Milan Rogulja

(Szerbia),

Tar Béla

(Románia),

Tóth-Kovács József

(Magyarország),

Jelena Tolimir

(Szerbia),

Márton Enikő

(Magyarország),

Simonics János

(Magyarország),

Téglássy Anna

(Magyarország). A kiállítás megtekinthető 2012. augusztus 27-ig a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében (6720 Szeged, Dugonics tér 2.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.