Kultúra

Marilyn Monroe-relikviák a Reökben + VIDEÓ

Marilyn Monroe-relikviák a Reökben + VIDEÓ

2012. június 13., szerda
Marilyn Monroe-relikviák a Reökben + VIDEÓ

A szegedi REÖK eddigi képzőművészeti profiljától némileg eltérő kiállítással várja majd látogatóit július 20. és szeptember 23. között. Az 1962-ben, 36 évesen tragikusan elhunyt Marilyn Monroe, eredeti nevén Norma Jeane Mortenson halálának 50. évfordulója alkalmából a világhírű díva különféle tárgyaiból rendeznek kiállítást.

A tragikus és tisztázatlan körülmények között Los Angeles-i otthonában elhunyt világsztár – aki hányatott sorsú gyerekkora ellenére tehetségével, szépségével és akaraterejével írta be magát a történelembe – személyes tárgyait halála után New York-ban őrizték, 1999-ben katalogizálták, majd egy nagyszabású árverés keretében néhányat közülük eladásra bocsájtottak, így több értékes darab magántulajdonba került. A magángyűjteményből származó válogatást Európában eddig csak pár helyen mutatták be, idén Magyarországon a sor. A kiállítást először Szegeden, a REÖK Palotában tekinthetik meg az érdeklődők, majd októbertől decemberig Budapesten. A REÖK-beli kiállításon a teljes kollekció anyaga öt különböző csoportba sorolható. Egyedi fényképes, videós emlékek szerepelnek, de a díva ékszerei, ruhái, cipői, kiegészítői, levelei és még jó néhány személyes tárgy is megtekinthető lesz. Megcsodálhatjuk a róla készült, stúdió- és sajtóarchívumokban fellelt eredeti fotókat és egyéb személyes tárgyakat. Helyet kapnak a tárlat anyagai között forgatókönyvek, Monroe filmjeinek költségvetése és más filmes dokumentumok, rekvizitumok. http://www.youtube.com/watch?v=6waFJL3B95s Újabb egységet alkotnak a kooperációkból származó darabok, illetve a kortársak visszaemlékezései. A kiállítás nem csupán a tehetséges színésznőnek szeretne emléket állítani, aki rendkívüli egyéniségével és felejthetetlen megjelenésével tagadhatatlanul a filmtörténet része lett, sokkal inkább a magánembert próbálja előtérbe helyezni, bemutatva a művész eddig ismeretlen oldalát. Ennek köszönhetően megismerhetjük Monroe-t, mint becsvágyó és okos üzletasszonyt, akinek határozott céljai voltak, és aki az őt körülvevő hírnév ellenére is racionálisan gondolkodó ember tudott maradni. A szervezők nem csak egy szimpla kiállítást szeretnének az érdeklődők elé tárni, terveznek filmvetítéseket is, ahol megnézhetjük a színésznő főszereplésével készült filmeket és számos biográfiát hányatott sorsú gyermekkoráról, szerelmeiről és labilis lelkiállapotáról. Az elragadó színésznő a mai napig ikon, legenda, ezért várhatóan nagy érdeklődés kíséri majd a több mint 500 darabos gyűjteményt bemutató kiállítást, hiszen testközelből kaphatunk egy kis ízelítőt a Marilyn Monroe-jelenségből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.