Kultúra

Vásárhely története képekben + FOTÓK

Vásárhely története képekben + FOTÓK

2012. május 23., szerda
Vásárhely története képekben + FOTÓK

Korabeli fotókon mutatja be a város közel száz esztendejét a Hódmezővásárhely anno… című helytörténeti képeskönyv, amit kedden délután mutattak be a polgármesteri hivatalban. A rendezvényen Kószó Péter alpolgármester kiemelte, a képeken a városlakók személyisége is tükröződik.

Ahogy korábban írtuk

, Hódmezővásárhely 1862. és 1944. közötti életét mutatja be a kiadvány, felvillantva a város hétköznapjait, jeles ünnepeit és jellegzetes épületeit. A könyv kiadója,

Popovits Richárd

méltatta a szerzők,

Bernátsky Ferenc

és

Nagy Vera

munkáját, illetve Dömötör Mihályét, aki a képek kidolgozását végezte. A bemutatón Tornyai János Múzeum főigazgatója, Nagy Imre elmondta, a kötet képanyagának 90%-a a múzeum birtokában lévő felvételek közül került ki, s ezek nagy részét még sehol sem láthatta a nagyközönség. A több mint kétszázötven felvételt tartalmazó könyv szerzői külön fejezetet szenteltek a mesterségeknek és mestereknek, a Paraszt Párizs címet viselő fejezet pedig a Hódmezővásárhelyen élő és alkotó művészeket is bemutatja. A kőfal jelképes határvonal a kiadványban, a kőfalon innen című a város utcáit, tereit, jellegzetes épületeit mutatja be, míg a kőfalon túl a tanyavilágról és a határban folyó munkáról tartalmaz felvételeket. Popovits Richárd a Szeged anno… kiadása után azt tapasztalta, az emberek szeretik visszanézni, hogy egy település hogyan is nézett ki például száz esztendeje, s reméli a hódmezővásárhelyieknek is elnyeri a tetszését a kiadvány. A kiadó további köteteket is tervez, jelenleg két várossal is folytat tárgyalásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.