Kultúra

Négy hét a tehetségeknek a Somogyi-könyvtárban + FOTÓK

Négy hét a tehetségeknek a Somogyi-könyvtárban + FOTÓK

2012. május 4., péntek
Négy hét a tehetségeknek a Somogyi-könyvtárban + FOTÓK

Május 3-tól hetente a hónap végéig az SZTE Tehetségpont négy tárlatának ad otthont a Somogyi-könyvtár. Fiatal fotó-, szobrász-, grafikus- és festőművészek kapnak bemutatkozási lehetőséget a bibliotéka első emeletei folyóirat-olvasójában.

Elsőként - május 3-án -

Szakács Nóra

másodéves MSc matematika szakos hallgató fotókiállítására került sor, melyet május 9-ig láthatnak az érdeklődők. Szakács Nóra a fotózásban megszokottól eltérően nem a pillanatot örökíti meg, hanem a saját érzéseit, gondolatait. Művészetének fő témája az ember és küzdelmei, félelmei, fájdalmai; együtt ábrázolva az életbe vetett bizalommal és a hittel. Szakács Nóra az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány révén már egy cambridge-i kiállításon, a Williams Art Galleryben is megmutathatta munkáit, amiről a BBC is tudósított. Idén az alapítvány fődíját is elnyerte. A tárlat megnyitóján az SZTE Tehetségpont két zenészkiválósága lépett fel,

Tóth-Fekete Nóra

zongorán egy Schönberg-darabot játszott, majd

Pálfi László

énekművésszel kiegészülve egy

Debussy

által megzenésített Villon-vers hangzott el.

Értékérzékeny könyvtár

A Somogyi-könyvtár nem először segíti a fiatal tehetségeket, korábban lehetőséget adott vegyészhallgatóknak - köztük Tehetségpont-tagoknak -, hogy „Alkimista műhelyükkel” népszerűsítsék szaktárgyukat a könyvtárba betérő fiataloknak. Egy énekművész Tehetségpont-tag pedig önálló esttel is fellépett a bibliotékában. Emellett a Somogyi által gondozott Szeged folyóiratban is lehetőséget kaptak a jó teljesítményekkel rendelkező egyetemisták a bemutatkozásra, az áprilisi számban mind a négy kiállítóval megismerkedhetnek az olvasók.

További kiállítások:

2012. május 10. (csütörtök) 17 óra Szabad asszociációk – Egeresi Nóra Ilona szobrászművész kiállítása. A tárlatot megnyitja Szekeres Ferenc tervezőgrafikus. Közreműködik: Tóth-Fekete Nóra (zongora) A kiállítás megtekinthető május 10-tól 16-ig. 2012. május 17. (csütörtök) 17 óra „ami mondható / rajz írás a papíron / fekete fehér” (Sajó László: 222 haiku, részlet) – Fehér Mária grafikusművész kiállítása. A tárlatot megnyitja Posta Piroska, a csongrádi Stéhlik Lajos Képzőművészeti Kör vezetője, a Múzsa Alapfokú Művészeti Iskola tanára. Közreműködik: Szabó Éva (zongora) A kiállítás megtekinthető május 17-től 23-ig. 2012. május 24. (csütörtök) 17 óra Gyerekkor – Vinkó Leó festőművész kiállítása. A tárlatot megnyitja Molnár Sándor, az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténeti Tanszék adjunktusa. Közreműködik: Tóth-Fekete Nóra (zongora) A kiállítás megtekinthető 2012. május 24-től 30-ig.
"Szívesen fogadjuk és szeretettel köszöntjük a tehetségeket, ahogy tették ezt elődeim is mindig, akiknek ugyanolyan fontos volt az értékteremtés és az értékekhez való hozzáférés segítése, ahogy nekem és munkatársaimnak" - mondta el köszöntő szavaiban Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató. Hozzátette: a művészeti könyvtári részleg a zene és képzőművészeti megnyilatkozások részlege, legyen az tehetséges kezdő, vagy kiforrott művész. "Ez a terep az, amely a legjobban példázza azt az érzékenységet, ami a könyvtári szakma egészét jellemzi. Ennek köszönhetően jött létre a mai kiállítás. Az SZTE Tehetségponttal, annak képviselőivel, Badó Attila professzorral, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnökével és Sófi Józseffel, a tanács tagjával kialakított együttműködés az első pillanattól kezdve gyümölcsöző projekt lehetőségével kecsegtetett, reméljük, hagyománnyá válik" - fogalmazott az igazgatónő, aki kiemelte, az intézmény a Tehetségpont céljait azzal szeretné segíteni, hogy teret ad a támogatottak megmutatkozására. Az igazgatónő külön köszönetet mondott Tandi Lajosnak, a Szeged folyóirat főszerkesztőjének, hogy a lapa Tehetségpont által javasolt hallgatókat bemutatja. "Reméljük, hogy ezeknek a fiataloknak, köztük Szakács Nórának valóra válnak az álmaik, és a társadalom fontos tagjává válhatnak" - összegzett Palánkainé Sebők Zsuzsanna.

Kivételes szerencse

A Szegedi Tehetséggondozó Tanácstól Hatvani László matematikus akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár mondta el megnyitó gondolatait. Mint fogalmazott, kivételes szerencse, ha valaki olyan művészi képességekkel rendelkezik, hogy ilyen gyönyörű fotókat tud készíteni. Ahhoz is kivételes tehetség és szerencse kell, hogy valaki kiváló lehessen egy tudományágban, például a matematikában. Az pedig aztán igazán rendkívül ritka és különlegesen kivételes adománya a sorsnak, ha valaki mindkettőben jeleskedik - Szakács Nóra pedig ilyen, hiszen kiváló fotói mellett nem akármilyen szintű matematikai tehetség is - mondta a professzor, aki egyébként tanára is a hallgatónak.

A szenvedés neve

A szenvedés misztériuma címet viselő tárlathoz megnyitó gondolatokat mondott Rigó Jenő jezsuita szerzetes, aki magáról a szenvedésről beszélt. A képzőművészet igyekszik a maga módján feldolgozni a szenvedést, segíteni annak megértését. Elismerve az orvostudomány és pszichológia eredményeit, mégiscsak azt kell mondanunk, hogy mi emberek nem tudjuk érdemben megoldani a szenvedés problémáját. "A keresztény emberek hite közös, azt valljuk, hogy Isten testté lett; nem mi érjük el az eget, hanem az ég jön le a Földre. A szenvedésnek sok neve van: balsors, balszerencse, tragédia, végzet... De van egy olyan neve is, amit csak a keresztények ismernek: kereszt - mely Szakács Nóra képein is megjelenik. Arról teszünk bizonyságot, hogy a szenvedésben is lehet élet, és fakadhat belőle áldás" - összegzett az atya.

Tehetségek az Emlékkönyvtárban

Csütörtökön egy másik programon is részt vehettek a tehetségpontos hallgatók. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője kalauzolta a Sófi-alapítvány által támogatott hallgatók egy csoportját az Emlékkönyvtár Gutenberg-galaxisában. A hallgatók megcsodálhattak többek között egy római kori úttérképtekercset, a Tabula Peutingeriana másolatának Somogyi-könyvtárbeli, a maga nemében szinte unikális példányát. Az úttérképtekercs-másolat Karacs Ferenc metszete, aki a Somogyi család barátja volt. Igen valószínű, hogy Karacs Ferenc személyes ajándékaként került a családhoz a tekercs, ugyanis ez a forma igen ritka, ebből csak Bécsben, az eredeti térképet is őrző Osztrák Nemzeti Könyvtárban található még egy hasonló másolat, amely azonban másképpen van összeragasztva, mint a szegedi, így kilenc centivel rövidebb. A főkönyvtáros igyekezett minden hallgatói igényt kielégíteni, így a biológusok, a vegyészek és orvostanhallgatók is hallhattak érdekességeket, például szemügyre vehették az első magyar élettankönyvet, melyet Rácz Sámuel jegyzett, de számos különleges ex libris is előkerült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.