Kultúra

„Párhuzamos Kultúráért” díj Fábri Gézának + FOTÓK

„Párhuzamos Kultúráért” díj Fábri Gézának + FOTÓK

2012. május 2., szerda
„Párhuzamos Kultúráért” díj Fábri Gézának + FOTÓK

A győri MEDIAWAVE kitüntetettjei

2001-ben a győri MEDIAWAVE Alapítvány kezdeményezte, hogy a „Ravaszdi Kerekasztal” szellemiségének folytatásaként díjazásban részesüljenek az olyan magyar és az országban fellépő, egyedi művészeti életpályával rendelkező személyiségek, kiknek civil és/vagy szuverén szellemisége sosem illeszkedett az épp aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz, hanem saját, belső művészeti iránytűjük által kijelölt útjukat járják.

Sokszor nehéz természetű, robbanékony, „nagy lelkű” vagy éppen a végtelenségig szelíd, alázatos, visszahúzódó, szinte észrevétlen személyiségekről van szó. Abban azért hasonlítanak egymásra, hogy kevéssé tudta befolyásolni/megtörni őket a környezet vagy a politika szándékos vagy szándéktalan átlaghoz szorító ereje. Az elismerés neve a „Párhuzamos Kultúráért” díj lett, amelyet 2001 óta kapnak meg az arra érdemesek a MEDIAWAVE Fesztivál keretében. Az idei „Párhuzamos Kultúráért 2012” díjjal az alábbi alkotók munkásságát ismerték el:

Benkő Róbert

jazzmuzsikus (Budapest),

Kiss Béla

képzőművész (Sepsiszentgyörgy),

Wu Jiang

képzőművész (Belső-Dél-Kína),

Lubomir Puksa

kulturális szervező (Léva),

James Blood Ulmer

jazzmuzsikus (USA),

Grandpierre Attila

csillagász, költő, muzsikus (Budapest),

Fábri Géza

, vajdasági származású népzenész (Szeged). Az indoklásban ez olvasható: „A kobzos, pengetős tanár Fábri Géza, a néhai Hívogató együttes alapító tagja, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója, s így azon mozgalom születését segítette, amely a XX. század végének fiataljaihoz elhozta a néphagyomány megélésének lehetőségét. A moldvai csángók jellegzetes pengetős hangszerének, a koboznak konok mestere, a kobozmuzsika elismert kutatója és tolmácsolója”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.