Kultúra

Tehetségkutatót indít Szegeden Dr. Rock

Tehetségkutatót indít Szegeden Dr. Rock

2012. április 6., péntek
Tehetségkutatót indít Szegeden Dr. Rock

Nincs műfaji vagy korhatár, ami jó benned azt mi leadjuk - mondta Pleskonics András, aki ismét elindítja az Arany Pódium nevű tehetségkutató estjét. Plesi az IH Rendezvényközpontba várja a fiatal zenekarokat, énekeseket, illetve mindazokat, akik egy-egy előadásukkal a nagyközönség elé lépnének.

„A tehetség – a jövő aranyfedezete” ez volt a vezérmottója a 15 évvel ezelőtt elkezdődött „Arany Pódium” elnevezésű tehetségfelfedező programnak. A Szegeden, majd egyre szélesebb körben ismertté vált sorozat az akkori Égő Arany Étteremben indult, majd azt kinőve, számos más helyszínen (Juhász Gyula Művelődési Ház, Ifjúsági Ház, Tantusz, Bartók, Tantusz, Hidvégi Étterem…) biztosított a „minden korú” fiataloknak fellépési és megmérettetési lehetőséget. A mintegy fél évtizeden át folytatott tehetség-bemutatók virtuális „aranypódiumán” több, mint kétszáz tehetség fordult meg, miközben művészektől, pedagógusoktól kaptak hasznos tanácsokat és szakmai értékelést. Az akkori szárnypróbálgatók és a meghívott, akkor még kevésbé ismert fellépők közül ma már igen sokan lettek országos, vagy nemzetközi hírű előadók. A programok szervezője, „egyszemélyes intézménye”, az akkoriban ismertté vált rádiós újságíró

Pleskonics András

(Plesi -

felső képünkön balra

) volt. A program felfedezettjei később nemcsak a saját esteken, hanem egyre szélesebb körben kaptak fellépési lehetőségeket városi nagy rendezvényeken, fesztiválokon, bálokon, falunapokon stb - a Dél-Alföld igen sok településén. Különösen kedvelték és támogatták a kezdeményezést a művészeti iskolák és képző műhelyek, mert a „vízre bocsátás”, az előadói rutin megszerzésének alkalmas módszerének bizonyultak a bemutatkozó estek.

Csillagok születnek

A jelenlegi helyzetben, a sztárgyártó nagyüzemek mellett legalább annyira fontosnak látszik, mint akkor, egy emberközeli, a földről építkező tehetségfigyelő és segítő kezdeményezés. Azóta a helyzet annyiban változott, hogy Plesi „intézményesült”, vagyis néhány hónapja a Szegedi IH Rendezvényközpont kulturális menedzsereként dolgozik. A SZTE Rocktörténet kurzusának oktatója és – Dr. Rock néven - az utóbbi években országszerte ismert előadó a fesztiválokon, klubokban, iskolákban, kollégiumokban. A dél-alföldi országrészben gyakran hívják zsűrizni tehetség versenyekre, így igen széles körben ismeri az amatőr zenekarokat és előadókat. Az IH Rendezvényközpont által kínált kiváló szervezési és technikai feltételekkel most újra indul – a régi név megtartásával – az Arany Pódium tehetségprogram. Az IH Café színpadán április 12-én 18 órától kerül sor – mintegy „demó programként” - az első bemutatkozó estre, melynek házigazdája természetesen Plesi lesz. A fellépő zenekarokat ez alkalommal még a házigazda válogatja: a maj’beszélünk, a Lemonz és az Exit együttes lép fel. A formációk között énekesek is bemutatkozhatnak. A régi „aranypódiumosok” közül is eljönnek többen majd emlékeket idézni a régi estekről készült videofelvételek bejátszásával. Az első „visszatérő”

Szikula Tünde

(Tüci) lesz. "Az évek folyamán számos zenei rendezvényen zsűriztem, Dr. Rockot így sok fiatal banda megismerte. Felkerestek és segítséget kértek tőlem, lehetőséget szerettek volna, hogy megmutathassák, mit tudnak. Nekik szeretne ez a kezdeményezés teret adni" - árulta el portálunknak Plesi, hozzátéve: sem a műfajban, sem pedig az életkorban nem lesznek megkötések. A zenekarok mellett egy-egy stand-up comedy, vagy akár bűvészmutatványok is elférnek. Plesi szerint korábban egy 74 éves énekes is fellépett a színpadon, de nagy sikert aratott az a 4 éves kislány, aki

Petőfit

szavalt. A bemutatkozó előadók a meghívott művészektől ezúttal is kaphatnak szakmai tanácsokat, értékelést, a megmérettetés pedig a zenésztársak és a közönség segítségével mindenképpen tanulságos lesz.

Az első alkalommal a rendezvény ingyenes! Jelentkezés: plesi@ihrk.hu (lehetőleg hangzó, vagy képi anyaggal)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.