Kultúra

Rusz Lívia Csipikéje Szegeden

Rusz Lívia Csipikéje Szegeden

2012. április 8., vasárnap
Rusz Lívia Csipikéje Szegeden

A román-magyar köztudat emblematikus mesealakját megálmodó Ruzs Lívia retrospektív képregény kiállításán természetesen Csipike, az óriás törpe figurája is megjelenik a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében rendezett kiállításon.

A grafikus és képregényrajzoló

Rusz Lívia

eredeti képregényeit és rajzait mutatják be Szegeden, sokakban felidézve a gyermekkor élményeit. Csipikét, az óriás törpét

Fodor Sándor

íróval közösen megalkotó kolozsvári születésű művésznő emblematikus mesealakja a kezdetekkor képregényhősként debütált, később számos kiadást megért és több nyelvre lefordított öt mese főhőse lett. Rusz Lívia 1987. végén Budapesten telepedett le, és a következő évben kiadja a „Nem mind arany, ami fénylik” és a „Miskali közbelép” című képregény köteteit, mely nagy népszerűségnek örvendett az olvasók körében. 1988-tól együttműködik Kiss Ferenc forgatókönyv-képregényíró és gyűjtővel. Közösen megalkotják „Prométheusz, a rosszmájú jótevő” című mesét, ugyanakkor a Dörmögő Dömötör című gyermeklapban megjelenik Kalamajka kalandjai című sorozatuk.

„Kisgyerekkorom óta csak képzőművészeti irányon akartam elhelyezkedni. Apám nagyon tehetséges volt, sajnos fiatalon meghalt – tízéves voltam –, így nem tudott velem foglalkozni. Nagyon szépen írt és rajzolt. Én egész nap rajzoltam, este mégsem volt igazán elégedett a munkámmal, pedig próbáltam neki megfelelni. Egyszer beíratott a tanárához, Szopos Sándorhoz, egy jónevű festőhöz második elemista koromban egy kurzusra, ahol egyedüli gyerek voltam a felnőtt alkotók között. A kurzus végén már édesapám is meg volt elégedve, mikor a kiállításon nekem is szerepelt két rajzom. Akkor kaptam tőle egy festékkészletet, aminek a dobozát a mai napig őrzöm” – fogalmazott

portálunknak adott interjújában

Rusz Lívia. Igaz gyerekkorában inkább azokat a könyveket szerette olvasni, amelyekben nem voltak illusztrációk, így a saját elképzelése szerint teremthette meg azt a világot, amit olvasott. „Rusz Lívia, a mindenkori gyerek szemét bámulatba ejtő művészetével egy tapintatos, de igazi nagykövete a román-magyar kulturális térnek, melyen keresztül művészetének finom üzeneteit küldi. És innen tovább szerte a világba” – írja Mircea Opriţă, a Budapesti RKI volt igazgatója a grafikusról készült monográfiájának előszavában. A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében április 11-én, 18 órakor nyílik meg Rusz Lívia retrospektív képregény kiállítása, amit a kiállítás kurátora, Alexandru Ciubotariu ajánl az érdeklődők figyelmébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.