Kultúra

Közös versmondással emlékeztek Juhász Gyulára + FOTÓK

Közös versmondással emlékeztek Juhász Gyulára + FOTÓK

2012. április 4., szerda
Közös versmondással emlékeztek Juhász Gyulára + FOTÓK

„Olvassunk Juhász Gyulát! – Legalább a szülinapján!” – ezzel a jelmondattal versmondásra invitálták a szegedieket a költő születésének 129. évfordulóján Roosevelt téri szobrához, ahol mintegy százan közösen szavalták el Szeged című költeményét.

A szegedi születésű költő Testamentom című versét

Németh János

tolmácsolásában hallgathatták meg az egybegyűltek a Szögedi Védegylet kezdeményezésére megtartott rendezvényen, amelyen

Juhász Gyulára

emlékeztek születésnapján, április negyedikén. „Juhász Gyula volt az a költő, aki megmaradt Szöged város hű költőjének. Elment ugyan tanulmányait elvégezni Budapestre, dolgozott úgymond az ország peremvidékén, és Várad pompáját is hiányolta Szegeden, önkéntes száműzetésnek nevezte azt, hogy itthon maradt saját szülővárosában” – fogalmazott a Szögedi Védegylet alapító-elnöke.

Szabó László

úgy látja, a költő sokkal többet érdemel, hiszen őt a mai napig nem ismeri kellőképpen a szegedi és vidéki magyar olvasó. A korábbi Fodor utca viseli Juhász Gyula nevét, ahol a költő élt, s meghalt 75 évvel ezelőtt. Szegeden iskolát neveztek el róla, illetve szobra is van, de a Szögedi Védegylet alapító-elnöke szerint egy emlékszobára is szükség lenne szülővárosában.

„Szögednek igazán Juhász Gyula a költője, lakott itt igaz más költő is, például

Babtis Mihály

vagy

Radnóti Miklós

, akikre igazán jó szívvel emlékezünk, de Szöged szülötte és a város költője csakis Juhász Gyula lehet” – jelentette ki Szabó László. „Vajon ma milyen verest írna Juhász Gyula Szegedről? Borúsabbat? Írna egyáltalán? Születnek-e versek ma is Szegeden Szegedről?” – tette fel a költői kérdést

Zsoldos Sándor

. Az irodalomtörténész arra kérte az egybegyűlteket, hogy a Ritmusok című ciklus első részeként megjelent Szeged című költeményen gondolkozzon el mindenki. A rendezvényen – ahol mintegy százan szavalták el a Szeged című költeményt – elhangzott, hogy Juhász Gyula írásainak olvasását szeretné előmozdítani a Szögedi Védegylet és a Torontál Kiadó azzal, hogy a könyvhétre egy kötetet jelentetnek meg, mely a költő életében megjelent összes kötetének anyagát eredeti formájában tartalmazza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.