Kultúra

Halásznapot rendeztek Ópusztaszeren

Halásznapot rendeztek Ópusztaszeren

2012. április 28., szombat
Halásznapot rendeztek Ópusztaszeren

A hagyományos népi halászat módszereit ismerhették meg, és ízletes halételeket is kóstolhattak a látogatók a szombati halásznapon, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Immár hagyomány, hogy

Nepomuki Szent János

, a halászok és vízen járók védőszentjének névnapjához - május 16-hoz - közeledve halásznapot és horgászversenyt rendeznek az Ópusztaszeren, a rotunda melletti záportározó tónál. A szombati nap azonban mégis különleges volt, hiszen - Anonymus nyomán - megkapta a Körtvélytó nevet az állóvíz.

Béla

király jegyzője Gesta Hungarorum című művében írt arról, hogy: "a diadal után Árpád vezér meg vitézei innen továbbvonulva addig a mocsárig mentek, melyet Körtvélytónak mondanak, s ott maradtak a Gyümölcsény-erdő mellett harmincnégy napig". A Gyümölcsény-erdőre emlékezve vadkörtefákat is ültettek a tó mellé. A hagyományos népi halászat módszereit a mai napig Csongrádon halászként dolgozó Mészáros Dezső segítségével ismerhették meg az érdeklődők. A halászmester irányításával előbb vonóhálóval fogtak nyurga- és tükörpontyokat, kárászokat, törpeharcsákat, no és egy óvatlan teknőst, majd a dobóháló használatát mutatta be a férfi. Már az első dobás sikerrel járt, egy kárász akadt a hálóba, majd röviddel később két társai is a ladikba került. A halászok és a reggeltől a botjaikat figyelő horgászok jó fogása nem csak a szerencsének volt köszönhető, néhány hete ugyanis csaknem két mázsa nyurga- és tükörpontyot telepítettek a tóba. Azoknak sem kellett csalódniuk, akik nemcsak fogni, hanem kóstolni is akartak a halakból, a tó melletti gátőrháznál szegedi halászlé, korhely halászlé, rántott ponty, roston sült fogas, egészben sült pisztráng és keszeg várta őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.