Kultúra

Színesebb lesz a Nyeregszemle Ópusztaszeren

Színesebb lesz a Nyeregszemle Ópusztaszeren

2012. január 4., szerda
Színesebb lesz a Nyeregszemle Ópusztaszeren

„A Nyeregszemle elnevezésű lovas rendezvénynek fontos történelmi háttere van, a lovassághoz kapcsolódik, melyről tudjuk, hogy történelmünk jelentős részét képezi, ezért úgy gondoltuk, hogy ennek az eseménynek helye van itt Ópusztaszeren” - e szavakkal nyitotta meg Tokovics Tamás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója a 2012. január 4-én tartott sajtótájékoztatót, mely során kiemelte, összetartó lovas nemzet vagyunk és úgy érezzük, hogy itt Ópusztaszeren meg kell hagynunk és őriznünk e lovas társadalmat, annak múltját, jelenét és jövőjét.

A 2012. május 18-20. között megrendezésre kerülő II. Nyeregszemle ezúttal Európai Huszártalálkozóval is bővül, melynek keretében egyedülálló programokkal várják a lovas és lókedvelő embereket.

Székely Tibor

, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke a részletek ismertetése kapcsán elmondta, hogy az idei rendezvény alcímeként szolgáló „Vivát Huszár!” eredetileg egy évek óta megrendezésre kerülő versengésnek a neve, mely a ló és huszár ügyességét teszi próbára. Ezt hozták tovább a Nyeregszemlére is, melynek célja ezúttal nemcsak a magyar lovasok találkozásra hívása, hanem a történelmi Magyarország huszár hagyományőreinek egybegyűjtése is. „Általános képet szeretnénk adni arról, hogy a 16. századtól - a huszárság, mint tényleges fegyvernem kialakulásától - egészen napjainkig hogyan is néztek ki a huszárok, milyen öltözettel és fegyverzettel rendelkeztek, milyen lovaglási stílusban és milyen idomítottságú lovakon lovagoltak. E szent történelmi környezetben szeretnék megmutatni, hogy a honfoglalás után a magyar könnyűlovasság hogyan vált az egész világ számára ismertté és elfogadott fegyvernemmé” – mondta Székely Tibor. Az ismeretterjesztő fesztiválon a rendkívül összetett lovas kultúrához és misszióhoz kapcsolódó folklór, komolyzene, néptánc és népzene vonatkozásai is bemutatásra kerülnek. A Vitézi Ének Alapítvány tagjai a Kárpát-medence verbunkos kultúráját, különböző táncdialektusait mutatja be,

Novák Ferenc

Kossuth-díjas koreográfus a fegyvertáncokról és azok történetéről tart elődadást.

A tájékoztató keretin belül a szervezők meghirdették a Nyargonc váltóversenyt, mely a 18. századi lovas futárok és az egyesült államokban postaszolgálatot teljesítő harcedzett lovas katonák ügyességi versenye lesz. Mindenképpen érdekes és izgalmas megmérettetésnek nézünk elébe! A versenyre bárki jelentkezhet! A rendezvény két napja során dramatikus képekben ismerheti meg a közönség a lovas huszár és a hozzá tartozó gyalogos katonai történelmünket, s végül a május 20-án megrendezésre kerülő Huszárgálán minden, hazai és külföldi résztvevő korhű egyenruhában fog bemutatkozni. A harmadik napon kerül sor a Nemzeti Vágta előfutamára, az Ópusztaszeri Vágtára, melynek díszvendégeként Kassai Lajost, a Nemzeti Vágta Kuratóriumának elnökét, a világ legkiválóbb lovasíjászát kérték fel a szervezők, akik a sajtótájékoztatót követően az Árpád-emlékműtől lóháton indultak el Kaposmérőre, egy 250 km-es, 6 napos útra, hogy személyesen adják át a világbajnoknak a Nyeregszemle meghívó- és felkérőlevelét. A csapat tagjai:

Zerinváry Szilárd

, a Nyeregszemle munkatársa, lókiképző,

Oláh Krisztián

, többszörös magyar bajnok és európai bajnok westernlovas és

Solymosi Bertold

főszervező, aki elmondta, hogy az út során számos lovas csatlakozik hozzájuk, s az éjszakákat is a tavalyi rendezvényen résztvevő lovas barátoknál töltik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.