Kultúra

Bereményi Géza vezeti Tháliát és a Mikroszkópot

Bereményi Géza vezeti Tháliát és a Mikroszkópot

2011. december 20., kedd
Bereményi Géza vezeti Tháliát és a Mikroszkópot

Közös irányítással, de önálló arculattal működik Bereményi Géza és Kálomista Gábor irányítása alatt 2012. január 1-től a budapesti Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad.

Mint a közös szervezetbe került két intézmény új vezetői keddi bemutatkozó sajtótájékoztatójukon elmondták,

Bereményi Géza

író-rendező ügyvezető igazgatóként fogja össze a Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad működését, elsősorban a művészeti irányításra koncentrálva.

Kálomista Gábor

producer feladata menedzserigazgatóként a színház működési feltételeinek biztosítása lesz,

Herczeg Tamás

operatív igazgatóként a napi működésért felel, míg a gazdasági igazgató posztjára

Csécs Tamás

kerül.

Litkai Gergely

humorista a Mikroszkóp Színpad művészeti vezetését látja el januártól. Bereményi Géza felidézte: korábban már több teátrum igazgatói posztjára pályázott sikertelenül, de kilenc évig a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetőjeként is dolgozott. Mint a Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó emlékeztetett, íróként, drámaíróként, film-, színház- és operarendezőként egyaránt számos tapasztalatot szerzett, és jó ismerője a vidéki színházaknak is, ami nagyban segíteni fogja munkáját a Thália élén. Az új vezetők hangsúlyozták: a két intézmény szervezetileg egyesül, de önálló arculatukat megőrzik majd. Bereményi Géza elmondása szerint a Thália műsorstruktúrájában nem várhatók alapvető változások: háromnegyed részben vidéki és határon túli magyar társulatok előadásait kívánják elhozni a budapesti közönségnek. A Thália azonban sajátos profillal fog rendelkezni - közölte az új ügyvezető: az évi három-négy saját produkció mellett megrendelőként is fel fog lépni, elsősorban a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó, klasszikus darabok feldolgozására ösztönözve vidéki színházakat, és azokkal az iskoláskorú közönséget megcélozva. Kálomista Gábor a köztelevízióval kialakítandó együttműködésről szólt. Beszámolója szerint vissza kívánják állítani a rendszeres színházi közvetítéseket, bizonyos előadásokból emellett televíziós adaptációk készülnének. Ez a műfaj népszerűsítésén túl alkalmat adna az elsősorban színpadon aktív színészek közismertebbé tételére is - emelte ki az menedzserigazgató. Litkai Gergely a Mikroszkóp Színpad jövőjéről szólva elmondta: nem stand-up színházat szeretne, hanem a magyar kabaré hagyományait ápolni és megújítani, másrészt ismert színpadi szerzőket, független társulatokat - akár Pintér Béla társulatát, a TÁP Színházat vagy a Nézőművészeti Kft-t - megnyerni az együttműködésnek. A művészeti vezető hozzátette, szeretné elérni, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió is a Mikroszkóp Színpadon rögzítse kabaréfelvételeit. Litkai Gergely szót ejtett egy szezonvégi, nemzetközi humorfesztivál tervéről is, amely a Mikroszkóp mellett a Thália és a Dumaszínház tereit is kihasználva közép-európai, angolszász és magyar humoristák angol nyelvű produkcióit vonultatná fel. Kérdésre válaszolva elmondta: a Mikroszkóp Színpadnak nem lesz saját társulata a jövőben. A két intézményt 2012. január 1-től öt évig vezető Bereményi Géza és Kálomista Gábor bejelentette, hogy pályázatukat rövidesen az interneten is közzéteszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.