Kultúra

Fehér meztelenség és kék titok Villányban + FOTÓK

Fehér meztelenség és kék titok Villányban + FOTÓK

2011. december 7., szerda
Fehér meztelenség és kék titok Villányban + FOTÓK

A vagány fiú hírében álló Brunyai Árpád szőlőtermelőből lett borász, aki már nem ad el szőlőt, maga készít belőle nedűt Siklóson. A villányi borvidéken igazi kuriózum a Királyleánykából készült .HU fantázianevű bora.

Brunyai Árpád

, aki mindig is vendéglátással foglalkozott, édesapja örökét vitte tovább, de a tékozló fiú döntéséhez hosszú, rögös út vezetett. A Napsugaras Borestek legutóbbi vendégéről azonban mára egy nyugodt, igazi borászos bölcsesség áradt, igaz a szeme sarkában meg-megvillant az a huncut, bohém csillogás, melyből a borait kortyolva bárki meríthet. Az est moderátora,

Dlusztus Imre

mesélt először a bormívessel töltött bohém, boros beszélgetésekről, hiszen hiába lett második felesége és kisfia hatására felelősségteljes családapa, öntudatos, tettre kész vállalkozó, egy-egy borkóstoló kedvéért bármikor begyújtja a kemencét és a sarokba dobja a pinceajtóról a lakatot.

Az oportóval még lehet egy kicsit bohóckodni

.HU – így nevezte el sajtfondühöz rímelő fehér királyleánykás csodáját, melyet megkóstolva alföldi frissesség áradt szét szánkban, a 7,5-ös savasság pedig feloldódik a gyümölcsösségben, mint reszeltsajt a mártásban. „Siklós inkább fehérszőlős vidék, dacára, hogy a villányi borvidéktől nem különül el” – tudtuk meg. Miután a kissé méltatlanul „töltelék” szőlőként aposztrofál zweigeltből készült rozéját ízlelgettük, arra is fény derült, hogyan lett Brunyai Árpádnak egy saját temetője. A hárslevelű pedig esküszöm, hogy tokaji emlékeket idézett fel. A kékfrankosról – kicsit a rozé-témára visszatekintve – a borász úgy tartja, hogy kár belőle rozét készíteni, ő komolyan veszi e kékszőlőt, s a borában érződött is mindez. És azt tudják, hogy az oportónak (portugieser) van egy úgynevezett büdössége? Siklóson mindenesetre így hívják azt a semmihez sem hasonlítható, jellegzetes illatot, ami nélkül nem igazi oportó a portugieser. „Ez még az a vörösbor, amivel lehet egy kicsit bohóckodni” – mondta mosolyogva.

Villány, cabernet franc és a titok

Brunyai Árpád elmesélte, hogy van egy szokás a szőlőhegyen, miszerint, ha valamelyik birtokon tragédia történik, akkor a szomszédok segítenek metszeni a szőlőt, ezt maga a borász is tapasztalta, mikor apukája elment. „Az összetartás mellett közös érdeke is a termelőknek, hogy a szőlők rendben legyenek” – tette hozzá. Érdekes szabály az is, hogyha valaki elhanyagolja, nem metszi meg a szőlejét május 1-ig, akkor aki ezután megmetszi a tőkéket, azé lesz a termés is. Az est fénypontja a cabernet franc volt, amelyről egy mondatban kifejezte borászunk, azt, amit e Villányban termelt szőlőfajta borrá vált nedűjéről tudni kell: „A cabernet franc hazatalált”. És be kell, hogy valljam, megtudtunk egy nem is annyira apró titkot e szőlő és Villány kapcsolatáról, de megkértek, hogy még ne írjunk róla, ha lehet. Pedig nagyon viszket a tenyér, hogy megosszam a borszerelmesekkel a jó hírt…

A csütörtöki vendég: Taschner Kurt

Alsóvároson december 8-án 17 órától a következő Napsugaras Borestek vendége Taschner Kurt lesz, aki több generációra visszavezethető poncichter család örököseként műveli a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományát 16 hektáros családi birtokukon Sopron és Balf között. A város környékén és a Fertő tó partjára néző dombokon elszórtan található birtokrészek egytől egyig alkalmasak arra, hogy kiváló alapanyagot biztosítsanak a borászatnak. Zamatos borok és pezsgők sorát kinálja pincészetük. Ritkaság az önállóan megjelenő zenit, a korai piros veltelini és a gyöngyözőborok. No és igazán különleges a családi pincészetektől amúgy szokatlan palackos erjesztésű pezsgőjük. A vörösborok az új soproni iránynak megfelelően letisztult savszerkezetűek, fajtajellegesek, zamatosak. Taschner Kurt a legjobb úton jár afelé, hogy a legnagyobbak között emlegessék.

A kóstolásra „ítélt” Borok:

CharDonna (gyöngyözőbor) Korai piros veltelini Sáni fehér Zenit Soproni sosé Kékfrankos classic Taschner vörös cuvee Zweigelt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.