Kultúra

Bezárt a Csontváry-kiállítás + FOTÓK, VIDEÓ

Bezárt a Csontváry-kiállítás + FOTÓK, VIDEÓ

2011. december 23., péntek
Bezárt a Csontváry-kiállítás + FOTÓK, VIDEÓ

December 22-én, csütörtök este öt órakor végleg bezárta ajtaját a szegedi Móra Ferenc Múzeum idei legsikeresebb kiállítása, ahol több mint 23 ezer látogató tekintette meg a műalkotásokat. A tárlat utolsó látogatója a SZEGEDma.hu volt.

Csontváry Kosztka Tivadar

negyven festménye, köztük a Magányos cédrus és

a Római híd Mosztárban

is látható volt azon a két kiállításon, amely október közepén nyílt a szegedi és a szentesi múzeumban. A nagyszabású tárlat létrejöttét több éves egyeztetés előzte meg. A biztonsági és műtárgyvédelmi elvárásoknak megfelelően a szegedi Móra Ferenc Múzeumban a festményeknek helyet adó kiállítóteret átalakították, melynek leglátványosabb elemeként befalazták az épület ablakait. A pécsi Csontváry Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából érkező alkotások közül huszonhatot Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban, tizennégyet pedig Szentesen mutattak be.

„A Csontváry-kiállítás a nehézségeket zárójelbe tette”

„A Móra Ferenc Múzeum számára 2011 nagyon nehéz év volt” – mondta el a tárlat zárásakor portálunknak Medgyesi Konstantin, stratégiai osztályvezető. „Nem mindig volt könnyű múzeumi munkatársnak lenni, és a körülöttünk zajló konfliktusokat kezelni, és megélni. Viszont a Csontváry-kiállítás ezeket a nehézségeket zárójelbe tette. Ezekben a hetekben jó volt itt dolgozni, szinte lubickoltunk a sikerben. Talán kijelenthetjük, hogy 2011-es év végén ez a kiállítás volt a Dél-Alföldön a legfontosabb kulturális esemény.” A kiállítás több mint 23 ezer látogatót vonzott be az intézménybe, ahol számos rendezvénnyel színesítették a tárlatot, ahol 4,5 milliárdos kollekciót állítottak ki. A múzeum évek óta készült a Csontváry képek bemutatására. „Éveken keresztül küzdöttünk, diplomáciai értelemben, pénzügyi értelemben és szervezési szempontból is” – beszélt az elmúlt időszakról az osztályvezető. „De sokáig valami mindig közbejött, de idén szerencsére összeállt a kép, hiszen nagyon komoly erőfeszítéseket tettünk ennek érdekében. Többek között befalaztuk a múzeum ablakait, és két olyan kiállítóteret hoztunk létre, mellyel egy kulturális-szentélyt tudtunk felmutatni a látogatók számára.”

A képek visszatérnek eredeti helyükre

A műalkotások nagyrészt visszakerülnek Pécsre, másik részük pedig a Nemzeti Galériában lesz majd látható. A pécsi múzeum az elmúlt időszakban egy nagyon komoly átalakításba kezdett. A Csontváry-kiállítás szegedi hosszabbítása azért is történhetett meg, mert ezt a munkát nem tudták még befejezni. A képek visszaszállításának pontos időpontjáról és körülményeiről biztonsági és műtárgyvédelmi okokból természetesen nem kaphattunk tájékoztatást, de portálunk utolsó látogatóként még leolthatta maga után a villanyt és becsukhatta a 2011-es év legsikeresebb kiállításának otthont adó terem ajtaját. A Móra Ferenc Múzeum munkatársainak segítségével azonban hamarosan az interneten is látható lesz az a virtuális Csontváry-kiállítás, ahol a művész képeit óriásfelbontásban szemlélhetik majd meg az érdeklődők, számtalan apró részletet felfedezve rajtuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.