Kultúra

Kötet a mesélő délvidéki kastélyokról

Kötet a mesélő délvidéki kastélyokról

2011. november 17., csütörtök
Kötet a mesélő délvidéki kastélyokról

Mesélő délvidéki kastélyok. Mágnások a Bácskában és a Bánságban 1700–1920 címmel megjelent az első életmód- és kastélytörténeti kötet a délvidéki kastélyok világáról.

A Bácska és Nyugat-Bánát kastélyairól és egykori lakóiról szóló kötetéről a szerző,

Podhorányi Zsolt

kutató-szerkesztő az MTI-nek elmondta, hogy a határon túli magyar területek közül a legmostohább sorsúak közé sorolhatók a délvidéki magyar kastélyok, amelyekről korábban nem készült semmiféle összefoglaló munka. A kötet ötlete a 2006-ban megjelent, Mesélő kastélyok című könyve írása közben született meg - tette hozzá Podhorányi Zsolt. A II. világháború pusztítása után sok a pusztában vagy települések szélén álló kastélyt és kúriát egyszerűen széthordtak, mert nem voltak szem előtt. A kastélyok tulajdonosai ráadásul az esetek túlnyomó részében magyar vagy elmagyarosodott urak voltak, így a rombolás szenvedélyét a földbirtokosok elleni gyűlöleten túl a szerb-magyar nemzetiségi ellentét is tüzelte. A műemlékek barátjának sietnie kell, ha még látni szeretné az összedőlés határára jutott temesvajkóci Mocsonyi-Bissingen-Nippenburg-kastélyt vagy a Fernbach-család rezidenciáját Babapusztán. Elpusztult a magyar klasszicizmus egyik szép emléke, a beodrai Karátsonyi-kastély, az

Ybl Miklós

tervezte zsombolya-csitói Csekonics-kastélyt pedig maga a grófi család bontatta le, mert lecsökkentett birtokából képtelen volt fizetni a tetemes építményadót. A zárgondnokság, a végrehajtó ismerős fogalmak lettek a szalonokban, ahol korábban vadászatokról, lóversenyekről, bálokról, fényes partikról szövődött a társalgás -

írja honlapján

a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, amely a kötetet a budapesti Szobek Bt.-vel közösen jelentette meg. A könyv szerzője az MTI-nek elmondta még, hogy kutatómunkája során a Vajdaságban és Magyarországon beszélt az egykori tulajdonosok leszármazottaival, összegyűjtötte a lejegyezhető történeteket, a megsárgult fotókat. A kötet így gazdag képanyagot tartalmaz, és sokat közread a híres délvidéki anekdotakincsből is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.