Kultúra

Könyvek nélkül nyitott meg a Klebelsberg-könyvtár elődje + VIDEÓ, PANORÁMA

Könyvek nélkül nyitott meg a Klebelsberg-könyvtár elődje + VIDEÓ, PANORÁMA

2011. november 29., kedd
Könyvek nélkül nyitott meg a Klebelsberg-könyvtár elődje + VIDEÓ, PANORÁMA

November 11-én ünnepélyes keretek között vette fel a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára Klebelsberg Kuno nevét. Ez alkalomból beszélgetett Mader Bélával, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgatójával a Telin TV.

"Mindenki tudja, hogy a trianoni szerződés Magyarországtól jelentős területeket csatolt el. A Kolozsváron létező egyetem végül is itt, Szegeden talált otthonra" - mondta Mader Béla, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgatója, aki kiemelte: a könyvtár tulajdonképpen az első pillanattól kezdve működött, először a Dugonics téri, központi épületben. 2004. december 9. óta várja az egyetemistákat a mostani helyén. "A könyvtár nulla könyvvel nyitott meg, hiszen semmit nem lehetett elhozni Kolozsvárról, ami azért nagyon szomorú, mert az egykori Magyarország harmadik legnagyobb és leggazdagabb könyvtára volt. Ahhoz, hogy el tudtuk kezdeni könyvtárként a működést, nagyon sok adomány, ajándék segített. Különböző intézmények, könyvtárak határon innen és túlról is adták a nekik nem feltétlenül szükséges, de nekünk induláshoz jó könyveket" - tette hozzá a főigazgató. Az épület jelenleg körülbelül másfél millió könyvvel, illetve könyvtári egységgel rendelkezik "Pontos adatot nem tudok mondani, hiszen a könyv mellett számos egyéb dolog is van, nem is beszélve arról, hogy manapság már nagyon erőteljesen számolunk az elektronikus tartalmakkal, melyek virtuálisan léteznek, kézzel meg nem foghatóak" - árulta el Mader Béla.

További érdekességekért tekintse meg a Telin TV Mader Bélával készített interjúját, mely a Szegedi Panoráma című műsor november 25-i adásában volt látható!

A Szegedi Panoráma című közéleti műsort keresse minden pénteken 19 órakor a Telinen!

http://www.youtube.com/watch?v=dZPBhdyCSPk


TIK földszinti csarnok

,

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.